Huset på Christianshavn: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 37: Linje 37:
Serien følger beboerne i en ejendom i [[Amagergade]] 7 på [[Christianshavn]] i [[København]]. Mange [[tidstypisk]]e emner tages op, iblandet [[komik]]. Seriens udendørsoptagelser blev filmet i den lille trange gade på Christianshavn, resten blev optaget i filmstudier.
Serien følger beboerne i en ejendom i [[Amagergade]] 7 på [[Christianshavn]] i [[København]]. Mange [[tidstypisk]]e emner tages op, iblandet [[komik]]. Seriens udendørsoptagelser blev filmet i den lille trange gade på Christianshavn, resten blev optaget i filmstudier.


Kultureksperter spåede serien kort levetid, men de måtte vente flere år. Det blev en af [[DR]]´s største tv successer.
Kultureksperter spåede serien kort levetid, men de måtte vente flere år. Det blev en af [[DR]]'s største tv-successer.


== Rottehullet ==
== Rottehullet ==

Versionen fra 14. maj 2012, 14:59

Huset på Christianshavn
Information
Genre Komik
Skabt af Erik Balling
Tom Hedegaard
Ebbe Langberg
Medvirkende Arthur Jensen
Poul Reichhardt
Bodil Udsen
Helle Virkner
Paul Hagen
Kirsten Walther
Spilletid 20-30 min.
Sprog Dansk
Sæsoner og afsnit
Antal sæsoner 7
Antal afsnit 84
Produktion
Produktionsselskab Danmarks Radio
Område Christianshavn
Produktionsland Danmark
Udsendt
Oprindelig kanal DR
Oprindelig sendt 1970-1977

Huset på Christianshavn er en dansk tv-serie i 84 afsnit, produceret 1970-1977. Serien blev instrueret af Erik Balling, Tom Hedegaard og Ebbe Langberg, og forfattet af en lang række forfattere, se nedenfor. Serien er en af DR's største succeser gennem tiderne. Den blev basis for filmen Ballade på Christianshavn fra 1971, instrueret af Erik Balling.

Serien følger beboerne i en ejendom i Amagergade 7 på Christianshavn i København. Mange tidstypiske emner tages op, iblandet komik. Seriens udendørsoptagelser blev filmet i den lille trange gade på Christianshavn, resten blev optaget i filmstudier.

Kultureksperter spåede serien kort levetid, men de måtte vente flere år. Det blev en af DR's største tv-successer.

Rottehullet

Rottehullet i Amagergade som det ser ud i dag. Mange af seriens afsnit er blevet optaget på gaden her.

Livets genvordigheder blev dengang ordnet i RottehulletAmagergade styret af Emma Frederiksen (Bodil Udsen). Ved hjælp af et par Øller eller et par Snapse eller flere, faldt der ro om gemytterne. Scenerne inde i Rottehullet blev dog ikke lavet på Amagergade men derimod i en kulisse.

Kritik af serien

Serien er af mange blevet kritiseret for at være overdrevet romantiserende og idylliserende i forhold til arbejderboligernes forhold. Mens mange boliger, også helt op til 1970'erne, var faldefærdige og fugtramte, fremstilles de i serien som hyggelige og brugbare. Dette fik blandt andre tidligere statsminister Anker Jørgensen til at kritisere serien for at være slumidyllisk, og for ikke at give et retvisende billede af virkeligheden. Selvsamme Anker Jørgensen var født og opvokset i Amagergade, som serien skildrer.

Denne kritik rejstes især efter afsnittet "Jert hus skal I bygge", hvor Egon og Karla afviser en ny bolig i Skovlunde. Netop i denne tid flyttede titusinder af københavnere til forstæderne, og serien var i kritikernes øjne politiserende i forhold til slumkvartererne.

Forfattere

Den nedenstående liste er ordnet efter første forfattede afsnit.

Faste medvirkende

Episoder

Sæson 1

Sæson 2

Sæson 3

Sæson 4

Sæson 5

Sæson 6

Sæson 7

Sæson 8

Sæson 9

Sæson 10

Sæson 11

Sæson 12

Sæson 13

Sæson 14

Eksterne henvisninger