Sushi: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
13 bytes fjernet ,  for 5 år siden
m
grammatiske rettelsere
m (Tilføjede Kategori:Japanske ord og vendinger ved hjælp af Hotcat)
m (grammatiske rettelsere)
Sushi er en gammel asiatisk tradition. Oprindeligt var sushi en metode til at konservere rå fisk. Det gik ud på at presse friske fisk mellem lag af salt og ris – under vægten af tunge sten. Risene og fiskene lå og gærede i helt op til et år – risen blev kasseret, inden man kunne spise de konserverede fisk. Nogle sushirestauranter i Tokyo benytter stadig denne oprindelige metode – også kaldet narezushi.
 
N''arezushi som menes at komme fra Sydøstasien, muligvis omkring Mekong floden. Denne konserveringsmetode spredte sig hurtigt til Kina og videre til Japan.''
 
Den første registrerede omtale af sushi kommer fra et kinesisk [[leksikon]] fra det [[2. århundrede]], og henviser til saltet fisk konserveret i gæret ris. I en tid før [[køleskab]]e og [[fryser]]e, har de forskellige kulturer fundet mange opfindsomme måder til bevaring af fisk og [[kød]]. I det 2. århundrede blev fisk først saltet og derefter pakket ind i ris. Når risen gærer, producerer den [[mælkesyrebakterie]]r. Mælkesyrebakterierne æder simpelthen de skadelige fordærvelsesbakterier og dermed bevares fisken. Fisken blev derefter spist rå, og risen kastet væk. Denne type sushi kaldes ''nare-sushi'', og er den ældste kendte form for sushi.<ref>[http://www.letzsushi.dk/content/sushiens-historie HISTORIEN BAG SUSHI], letzsushi.dk, hentet 23-02-2014</ref><ref>{{Cite news
Den ret som vi i dag kender som sushi, er egentlig gademad fra Tokyo.
 
I begyndelsen af 1800-tallet fik en japansk kok ved navn  Hanaya Yohei, en god idé. Yohei fandt på at lave en spise, der mindede om narezushi – men blot nemmere og hurtigere. Yohei var den første, der serverede eddikesyltede ris presset sammen til en kugle og forsynet med en skive rå fisk på toppen. Retten kunne laves på få minutter og blev solgt fra en transportabel bambuskiosk i Tokyo. Den simple spise blev meget hurtigt en kæmpe succes i Japan. Travle japanere spiste de små delikatesseretter. Kort tid efter blev successensuccesen kopieret. I det [[19. århundrede]], da Tokyo stadig blev kaldt [[Edo (Japan)|Edo]], blev der oprettet små, udendørs madboder langs Tokyos bugt. Boderne serverede friskfanget fisk, der var pakket fint ind med [[tang]] fra bugten. Denne type blev kaldt ''edomae-sushi''. Nigiri-sushi, der sammen med maki er den mest populære sushi -type i dag, blev også udviklet omkring dette tidspunkt. Disse nye former for sushi blev hurtigt udbredt til hele Japan, og de fleste, ligner sushi, som den man kender i dag.
 
Først mere end 140 år efter at den første sushi blev tilberedt, blevopstod sushirestauranter med samlebånd dannet.
 
I dag er sushi blevet udbredt over det meste af den [[Vesten|vestlige verden]]. Sushiens popularitet voksede kraftigt i [[USA]] i [[1980'erne]], sideløbende med en stigende sundhedsbevidsthed i den amerikanske kultur. I [[1990'erne]] kom sushien til [[København]], hvorfra sushi-kulturen har bredt sig til resten af landet.
 
== Sushi i Danmark ==
Danmarks første sushibarsushi-bar åbnede i [[1986]] og eksisterede til [[1995]]. Den hed Hana Kyoto og lå på [[Vimmelskaftet (København)|Vimmelskaftet]] 39 i København.<ref>[http://politiken.dk/pol_oplys/ECE144471/hvor-og-hvornaar-aabnede-den-foerste-sushibar-i-danmark/ Hvor og hvornår åbnede den første sushibar i Danmark?], ''[[Politiken]]'', 28. APR. 2006</ref> Først fra midten af 1990'erne blev sushi rigtig populært i Danmark, blandt andet med åbningen af restaurantkæden [[Sticks'n'Sushi]] i [[Nansensgade]]. Siden er et hav af sushi -restauranter kommet til i hele Danmark.
 
== Makisushi ==
343

redigeringer

Navigationsmenu