Spring til indhold

Storplettet perlemorsommerfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Storplettet perlemorsommerfugl
Bevaringsstatus

Ikke truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
DomæneEukarya
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeArthropoda (Leddyr)
KlasseInsecta (Insekter)
OrdenLepidoptera
(Sommerfugle)
FamilieNymphalidae
(Takvingefamilien)
SlægtIssoria
ArtI. lathonia
Videnskabeligt artsnavn
Issoria lathonia
Hjælp til læsning af taksobokse

Storplettet perlemorsommerfugl (Issoria lathonia) er en sommerfugl i takvingefamilien. Den er vidt udbredt i Europa og Nordafrika og mod øst gennem Asien til det vestlige Kina. I Danmark er den mest almindelig i Jylland. Den foretrækker sandede jorder, men i nogle år bliver bestandene så store, at man også kan finde den på andre lokaliteter, f.eks. på brakmarker og i haver. Storplettet perlemorsommerfugl dukker op først i maj og de sidste individer forsvinder først sidst i september. Den ses ofte solbadende med udbredte vinger på bar jord på kølige dage.

Forekomst i Danmark

[redigér | rediger kildetekst]

Sommerfuglen er blevet mere sjælden i Danmark end den var tidligere i den første del af det 20. århundrede. Men de seneste år, måske i takt med at brakmarker bliver mere almindelige, er der en tendens til at sommerfuglen kommer tilbage.

Storplettet perlemorsommerfugl er nem at kende på de store perlemorsfarvede pletter på undervingerne. På oversiden ligner den de andre perlemorsommerfugle, men dens vingeform er lidt anderledes, og de sorte pletter lidt mere markante og afrundede. Hunnen er større end hannen, vingefanget varierer meget, men ligger mellem 35–48 mm.

Det er usikkert hvor mange generationer den storplettede perlemorsommerfugl har over en sommer. Men et gæt går på omkring 3-4 generationer afhængig af hvor lang og varm sommeren er. I varmt vejr går der ikke over en måned fra ægget er lagt til den færdige sommerfugl kommer frem. Normalt klækkes æggene dog efter ca. en uge, larven forpupper sig efter 2-4 uger, og puppen klækker og den voksne sommerfugl kommer frem efter ca. 1-2 uger. Sommerfuglens overvintring er ikke helt afklaret. Man mener den overvintrer som larve, måske endda som udvokset larve, eller som puppe. Man mener dog, at voksne individer af sommerfuglen ikke kan overvintre, i det mindste ikke i Danmark.

Sommerfuglen foretrækker bl.a. planten blåmunke, mens æggene bliver lagt på stedmoderblomster, f.eks. agerstedmoderblomst og almindelig stedmoderblomst.

Galleri med danske arter i Takvingefamilien
Egentlige takvinger ↓ - Perlemorsommerfugle ↓ Randøjer ↓

Egentlige takvinger

Pletvinger

Perlemorsommerfugle

Randøjer

Kilder/Henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ Helsing, F. (2019), "Dagsommerfugle", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 23. januar 2020