Dagpåfugleøje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dagpåfugleøje
4. august 2005. Foto: Darkone
4. august 2005.
Foto: Darkone
Bevaringsstatus

Ikke truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt Inachis
Art I. io
Videnskabeligt artsnavn
Inachis io
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse
Larver

Dagpåfugleøje (Inachis io) er en sommerfugl i takvingefamilien. Den er udbredt i næsten hele Europa og østpå gennem den tempererede del af Asien til Japan. I Danmark findes den over hele landet, selv på mindre øer. Dagpåfugleøjen strejfer en del om og kan både ses i det åbne land og i villakvarterer, hvor der er mange blomster. Flest ses dog på fugtige, frodige steder langs skovbryn, i skovlysninger, moser og ved søer, hvor brændenælden vokser. De første overvintrende sommerfugle ses allerede i marts, mens de første nye eksemplarer dukker op omkring 20. juli. I september bliver der færre sommerfugle, idet de nu finder steder at overvintre. Dagpåfugleøjen kan vandre over forholdsvis store afstande – op til flere hundrede kilometer. Derfor kan man af og til møde den på Færøerne, selvom den ikke almindeligvis er hjemmehørende der.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Dagpåfugleøjen hedder dagpåfugleøje, fordi den har pletter på vingerne der ligner øjne. Sommerfuglens farver minder om påfuglehannens, når han slår halen ud. Sommerfuglen kan ikke forveksles med andre sommerfuglearter i hele verden. Dagpåfugleøjens vingeundersider er knapt så spraglede. Her er den dominerende farve mørkt gråbrun, uden de store pletter eller prikker, farven minder lidt om meget mørk bark. Vingefanget er meget variabelt, det ligger mellem 40 og 60 mm.

Forsvar med lyde[redigér | rediger kildetekst]

Dagpåfugleøjen har et ekstra kort på hånden over for fjender ud over de store forvirrende øjepletter på vingerne. Sommerfuglen kan sige lyde! Ved at gnide bagvingerne mod forvingerne kan den frembringe en hidsig hvæsen og lavfrekvente lyde, der skræmmer fjender som mus og flagermus.

Livscyklus[redigér | rediger kildetekst]

Dagpåfugleøjen har kun en enkelt generation pr. år. Æggene lægges på stor nælde eller humle og klækkes omkring 2 uger senere. Efter 2-5 uger er larven udvokset og forpuppes. Efter et par uger klækkes puppen. Sommerfuglen overvintrer som voksent individ. Den overvintrer på kølige og mørke steder som f.eks. hule træer, brændestabler, skure, spalter i sten og stengærder.

Foderplanter[redigér | rediger kildetekst]

Larven lever mest af brændenælder. De voksne dagpåfugleøjer suger nektar af forskellige blomster, f.eks. tidsler (kærtidsel, agertidsel og burre), hjortetrøst, mælkebøtte og pil og sommerfuglebuske i haver.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Galleri med danske arter i Takvingefamilien
Egentlige takvinger ↓ - Perlemorsommerfugle ↓ Randøjer ↓

Egentlige takvinger

Pletvinger

Perlemorsommerfugle

Randøjer

Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Helsing, F. (2019), "Dagsommerfugle", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 22. januar 2020