Engrandøje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Engrandøje
Bevaringsstatus

Ikke truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt Aphantopus
Art A. hyperantus
Videnskabeligt artsnavn
Aphantopus hyperantus
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Engrandøjen (Aphantopus hyperanthus) er en sommerfugl i takvingefamilien. Arten er udbredt i Norden, Storbritannien og Mellemeuropa og videre østover i den tempererede del af Asien. Den er i Danmark en almindeligt forekommende dagsommerfugl. Engrandøje findes på fugtige græsklædte områder, og flyver fra slutningen af juli til midt i august.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

De fleste engrandøjer er mørke på oversiden med temmelig utydelige øjepletter. Hunner har normalt tydeligst, flest og størst øjepletter på oversiden, mens hannerne har en tydelig sort plet af duftskæl på oversiden af forvingen. På den ensfarvet brune underside findes derimod hos begge køn tydelige øjepletter med gul ring omkring og uden orange forvinger, hvilket adskiller arten fra græsrandøje.

Variationen i farve og pletter er så stor, at det er svært at finde to ens eksemplarer. En speciel form lanceolata har forstørrede ovale øjepletter med dråbeformet pupil. Den er almindelig i Europa.

Livscyklus[redigér | rediger kildetekst]

Æggene klækkes efter 2-3 uger og larven lever af forskellige græsser, inden den sætter sig til overvintring. Først i juni næste år er larven udvokset og forpupper sig. Efter ca. 14 dage kommer den færdige sommerfugl frem.

Foderplanter[redigér | rediger kildetekst]

De foretrukne foderplanter er sandsynligvis forskellige afhængig af hvilken del af Europa, sommerfuglen opholder sig i. Foderplanterne er forskellige græsarter i England (f.eks. almindelig hundegræs og skovstilkaks), mens der i Tyskland er observeret flere græsser og halvgræsser som foderplanter, især opret hejre, rød svingel, engrapgræs, blåtop, bjerg-rørhvene og hirsestar.[2]

Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Helsing, F. (2019), "Dagsommerfugle", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 22. januar 2020
  2. ^ Michael Stoltze, København 1996, Danske dagsommerfugle, ISBN 87-00-21276-8, side 221-223
Galleri med danske arter i Takvingefamilien
Egentlige takvinger ↓ - Perlemorsommerfugle ↓ Randøjer ↓

Egentlige takvinger

Pletvinger

Perlemorsommerfugle

Randøjer