Iris (sommerfugl)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Iris. (Se også artikler, som begynder med Iris)
Iris
Iris. Foto: Heiko Blaeser, 2005
Iris.
Foto: Heiko Blaeser, 2005
Bevaringsstatus

Ikke truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Lepidoptera
(Sommerfugle)
Familie Nymphalidae
(Takvingefamilien)
Slægt Apatura
Art A. iris
Videnskabeligt artsnavn
Apatura iris
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Iris (Apatura iris) er en sommerfugl i takvingefamilien. Den er udbredt i Mellemeuropa fra Frankrig i vest til Rusland i øst. Iris findes desuden hele vejen gennem den tempererede del af Asien til Japan. Sommerfuglen flyver i Danmark i juli og august i frodige løvskove og moser, hvor værtsplanten seljepil er almindelig. Navnet iris skyldes det iriserende farveskær på hannens vinger, når lyset falder i en bestemt vinkel.

Arten blev for første gang videnskabeligt beskrevet af Carl von Linné i 1758.

Iris i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Det er en af de flotteste sommerfugle, man kan møde i Danmark. Den er langt fra almindelig, da Danmark ligger på grænsen for dens udbredelse mod nord, men man kan undertiden møde den i skove med forekomst af seljepil og gamle ege. Specielt kan man lokke den til i perioden 20 juli til 15. august med en sur sok, eller lidt gammel ost – irisen tiltrækkes af alskens ulækre og stinkende sager.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Hannen hos irisen er let genkendelig på sit flotte blå skær, der kun ses i bestemte vinkler. Irisen har et vingefang omkring 58–72 mm og er 40–50 mm lang. Den er dermed en af de største dagsommerfugle i Danmark. Hunnen er mørkebrun på undersiden med brede hvide bånd. Hannen har også de hvide tegninger, men har herudover to røde ringe på bagvingerne som udgør øjepletter. Bagsiden af vingerne hos begge køn er smykket med tegninger i rødt, sort, hvidt og gråt. Der findes en tydelig øjeplet på forvingerne.

Livscyklus[redigér | rediger kildetekst]

Æggene bliver lagt på oversiden af seljepilens blade. 14 dage senere kommer larven frem. Larven gennemgår flere hudskifter inden vinteren. I foråret vågner larven igen og æder videre til engang i juni, hvor den forpupper sig. 2-3 uger senere kommer den voksne iris frem fra puppen. Da sommerfuglen er så nært knyttet til en enkelt planteart, seljepil, er den temmelig sårbar. Har man opdaget iriser i en skov, er det derfor en god ide at skåne seljepilene der.

Foderplanter[redigér | rediger kildetekst]

Seljepil, eg og undtagelsesvis bævreasp.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Galleri med danske arter i Takvingefamilien
Egentlige takvinger ↓ - Perlemorsommerfugle ↓ Randøjer ↓

Egentlige takvinger

Pletvinger

Perlemorsommerfugle

Randøjer

Kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Helsing, F. (2019), "Dagsommerfugle", i Moeslund, J.E. m.fl. (red.), Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 23. januar 2020