Hvid admiral

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Hvid admiral ?
Hvid admiral.Foto: Holger Gröschl
Hvid admiral.
Foto: Holger Gröschl
Bevaringsstatus
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Nymphalidae (Takvingefamilien)
Slægt: Limenitis
Art: L. camilla
Videnskabeligt artsnavn
Limenitis camilla
Linnaeus 1764

Hvid admiral (Limenitis camilla) er en sommerfugl i takvingefamilien. Den voksne sommerfugl ses ofte i skovlysninger, gerne med frodig underskov med bevoksninger af blomstrende brombær. Den hvide admiral kan i Danmark træffes fra starten af juli til lidt ind i august. Perioden påvirkes dog meget af vejret. I varme forår ses sommerfuglen tidligere, kølige somre forlænger flyvetiden længere ind i august. Hyppigheden af den hvide admiral afhænger meget af temperaturen i forsommeren.

Forekomst i Danmark og Norden[redigér | redigér wikikode]

Arten er temmelig sjælden i Danmark. Danmark ligger på sommerfuglens nordgrænse. I øjeblikket findes den så vidt vides ikke i de andre nordiske lande (per 1996). I Danmark er den specielt udbredt på Bornholm, i Nordsjælland og på Lolland-Falster, mens Jylland og Fyn ikke har huset den siden 1986.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Den hvide admiral har sort overside, med et tydeligt hvidt bånd der løber over både for- og bagvinger. Ses sommerfuglen fra oversiden, kan den forveksles med hanner af iris og store eksemplarer af nældesommerfugl. Den hvide admirals underside er dog helt unik. Her findes tegninger i rustrødt, perlemor og blågrå.

Hunnen er en anelse større end hannen, dens vingefang er omkring 55 mm.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

1-2 uger efter ægget er lagt klækkes det og larven kommer frem. Ved slutningen af sommeren i august-september spinder den sig et skjul af blade og overvintrer deri. Når værtsplanten, som ægget er lagt på, vågner næste forår vågner larven også og æder løs. I begyndelsen af juni er den udvokset og forpupper sig. Puppen af den hvide admiral er særligt smuk. Den er grøn med sølvfarvede pletter og horn.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Almindelig Gedeblad (også kaldet Kaprifolie), Dunet Gedeblad og Snebær.

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Hvid admiral". Dansk Rødliste. 10.04.2015. Hentet 2015-05-22.