Nældens takvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Nældens takvinge
Nældens takvinge. Foto: Algirdas, 2005
Nældens takvinge.
Foto: Algirdas, 2005
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 reg-LC-da.svg
Ikke truet (DKRL)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Lepidoptera
(Sommerfugle)
Familie Nymphalidae
(Takvingefamilien)
Slægt Aglais
Art A. urticae
Videnskabeligt artsnavn
Aglais urticae
Linnaeus 1758
Underarter
  • Aglais urticae ichnusa
  • Aglais urticae urticae
Hjælp til læsning af taksobokse

Nældens takvinge (Aglais urticae) er en sommerfugl i takvingefamilien. Den er udbredt i næsten hele Europa og gennem Asien til stillehavskysten. Nældens takvinge er en almindelig sommerfugl i Danmark og er udnævnt til nationalsommerfugl. Det er en forårsbebuder, der kommer frem fra overvintring, når temperaturen i marts kommer op over 8-10 grader. Den forekommer overalt, hvor der vokser nælder og hvor der findes egnede overvintringssteder. Hannen er meget territorial om foråret. Hvis en fredsforstyrrer, en anden sommerfugl eller et andet insekt, bevæger sig ind i territoriet, bliver den straks jaget væk igen.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Nældens takvinge er ikke så stor, men dens farver er meget iøjnefaldende. På forkanten af forvingen veksler pletter i sort og hvid-gult. Bundfarven på vingerne er en meget kraftig orange, og på kanten af vingerne findes et bånd af små lyseblå pletter. Nældens takvinge har et vingefang på 40–52 mm. Umiddelbart ligner nældens takvinge lidt en kirsebærtakvinge, men kirsebærtakvingen er noget større, har fire sorte pletter på forvingerne og mangler de tydelige blå pletter på kanten af forvingerne.

Larver af nældens takvinge æder løs af Stor Nælde.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Den voksne sommerfugl ses tit om vinteren i kældre og på kølige lofter sammen med dagpåfugleøjen. De første individer ses flyve i marts, hvor de normalt vågner af vinterdvalen. Den nye familie bliver til i slutningen af juli, hvor æggene lægges på undersiden af nældeblade. Efter 10 dage klækkes æggene og larverne kommer frem. Larvetiden varer 3-4 uger og larven bliver 30–40 mm lang. Efter forpupningen går der ca. 12 dage, før den færdige sommerfugl kryber frem. Den voksne sommerfugl lever af nektar fra blomster.

Foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Stor Nælde og undertiden også Liden Nælde.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Galleri med danske arter i Takvingefamilien
Egentlige takvinger ↓ - Perlemorsommerfugle ↓ Randøjer ↓

Egentlige takvinger

Pletvinger

Perlemorsommerfugle

Randøjer

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Helsing, F. (2019), "Dagsommerfugle", i Moeslund, J.E. m.fl., Den danske Rødliste 2019, Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hentet 23. januar 2020.