Thorkild Grosbøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Thorkild Grosbøll
Født 27. februar 1948Rediger på Wikidata
StøvringRediger på Wikidata
Religion Ateisme[1]Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse PræstRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Thorkild Grosbøll (født 27. februar 1948 i Støvring) er dansk sognepræst. Han blev student i 1967 ved Rønde studenterkursus og cand.theol. i 1975 ved Københavns Universitet. Han har været sømandspræst i Lissabon og sognepræst ved Davidskirken i København. I juni 1991 blev han ansat som sognepræst i Taarbæk Sogn i Kongens Lyngby Provsti.

Teologisk kontrovers[redigér | redigér wikikode]

I foråret 2003 udgav Thorkild Grosbøll bogen En Sten i Skoen, hvilket ikke affødte mange reaktioner, selvom han her skrev, han ikke tror på Gud. Den manglende opmærksomhed var måske en følge af bogens fragmentariske opbygning og vanskeligt tilgængelige indhold. Men den 23. maj 2003 bragte Grosbøll sig selv i dagspressens søgelys med et interview i Weekendavisen. Heri gentog han sit kontroversielle synspunkt, der også var bogens omdrejningspunkt, at han ikke tror på en skabende og opretholdende Gud.

Interviewet affødte en voldsom offentlig debat med mange udmeldinger fra læserbrevsskribenter, heriblandt mange præster, teologer og kirkeligt engagerede.

Kirkestrid[redigér | redigér wikikode]

Biskoppen i Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, indledte den 3. juni 2003 samtaler med præsten om hans tro. Han blev samtidigt fritaget for tjeneste som sognepræst af biskoppen, fordi hun mente, at Grosbøll havde svigtet på fire punkter:

  • tilsidesat folkekirkens bekendelsesgrundlag.
  • undergravet embedets agtelse og tillid.
  • tilsidesat tjenstligt pålæg.
  • skabt dyb forvirring om folkekirken.

Den 23. juli 2003 fik Thorkild Grosbøll lov til at fortsætte sit job som sognepræst i Taarbæk, men under skærpet tilsyn.

Torsdag den 3. juni 2004 fik Grosbøll besked om, at han senest den 4. juni skulle vælge mellem selv at sige op og komme på ventepenge eller at blive suspenderet. Mandag den 7. juni 2004 orienterede menighedsrådsformand i Taarbæk, jurist Lars Heilesen, i Taarbæk Kirke om sagen. Torsdag den 10. juni 2004 fritog biskop Lise-Lotte Rebel med øjeblikkelig virkning Thorkild Grosbøll for tjeneste.

Under hele forløbet støttede menigheden op om Thorkild Grosbøll. Især gjorde menighedsrådets formand holdningen markant med udmeldinger som denne: "Vi er flintrende ligeglade med højteologiske diskussioner. Vi har Thorkild Grosbøll. Det er nok for os."[2]

Hele sagen var karakteriseret ved en usædvanligt ophedet offentlig debat. Grosbøll selv bragte ikke debattens temperatur nedad, når han jævnligt stillede op til interview i pressen med udtalelser som "Gud hører fortiden til. Han er faktisk så gammeldags, at det undrer mig, at moderne mennesker overhovedet kan tro, at han eksisterer. Jeg er rigtig grundig træt af al den tomme snak om mirakler og evigt liv."[3]

Samtidig var det et gennemgående træk i hans mange udtalelser, at han følte sig misforstået af biskop og presse, at citater fra hans prædikener var taget ud af deres sammenhæng, og at han mente noget helt andet.

Sagens afslutning[redigér | redigér wikikode]

Den 12. juli 2004 besluttede Kirkeministeriet, at sagen skulle afgøres ved en præsteret, og som første del af den proces indledtes en partshøringsprocedure, der blev afsluttet i februar 2005. Den 11. maj 2005 fritog Kirkeministeriet Lise Lotte Rebel for at føre tilsyn med Thorkild Grosbøll og overdrog i stedet tilsynet til biskoppen i Roskilde Stift, Jan Lindhardt. Dermed afviste ministeriet foreløbig at lade sagen afgøre ved en præsteret. Lindhardt tog den 20. maj 2005 Grosbøll op til en slags konfirmation i vidners nærvær, idet han bad ham besvare trosbekendelsens enkelte led (herunder det første: "Jeg tror på Gud Fader den almægtige, himlens og jordens skaber ..."). Efter at pastor Grosbøll havde svaret "ja" til dette og på ny bekræftet sit præsteløfte med underskrift, kunne han igen fungere i sit embede – dog med pålæg om foreløbig at afholde sig fra at udtale sig til pressen.

Herefter var der ro om sagen indtil efteråret 2007, hvor det i anledning af det forestående bispevalg i Roskilde Stift blev besluttet, at opsynet med Grosbøll skulle overdrages til biskoppen i Århus Stift, Kjeld Holm, med udgangen af april 2008, når Jan Lindhardt ikke længere var biskop.[4] Kort efter meddelte Grosbøll, at han havde besluttet at stoppe som præst, da han i 2008 fyldte 60.[5]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Grosbøll, Thorkild: En sten i skoen. Et essay om civilisation og kristendom. Forlaget Anis 2003. ISBN 87-7457-319-5.
  • Grosbøll, Thorkild: Til sagen. Prædikener. Forlaget Anis 2004. ISBN 87-7457-365-9.
  • Pedersen, Henrik Brandt og Hans Hauge (red): Gud efter Grosbøll. Forlaget Anis 2005. ISBN 87-7457-371-3.
  • Stensgaard, Pernille: Præsten tror ikke på Gud. Interview i Weekendavisen 23. – 27. maj 2003 side 12.

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]