Tom Ahlberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Tom Ahlberg (født 14. juli 1958 i Sverige) er en dansk forlægger og tidligere dansk politiker fra Socialistisk Folkeparti.

Tom Ahlberg er student fra Christianshavns Gymnasium 1977 og var bestyrelsesmedlem i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning 1975-76. I årene 1977-1982 var han konsulent for Dansk Ungdoms Fællesråd og chauffør, SP Forlag A/S.

Fra 1982 studerede Ahlberg på Danmarks Journalisthøjskole, men færdiggjorde ikke uddannelsen, da han blev valgt til borgmester i København. Han var skole- og kulturborgmester (borgmester for 1. afdeling) 1986-1994 og var dengang landets yngste borgmester. I hans borgmestertid fik han bl.a. udarbejdet et projekt til et kombineret skole- og kulturområde på Ny TøjhusIslands Brygge, som arkitekten Anna Maria Indrio i 1989 tegnede et projekt til. På grund af Forsvarets modvilje blev projektet ikke til noget.

Som borgmester var han bl.a. formand for Københavns Kulturfond, Thorvaldsens Museum, Københavns Bymuseum og Legetøjsmuseet samt medlem af Københavns Idrætsparks bestyrelse og Museumsrådet.

Han var i samme periode næstformand for Kulturby 96 og formand for sammes Ideudvalg, formand for Det storkøbenhavnske Teaterfællesskab og Sjællands Symfoniorkester. Han havde bestyrelsesposter i Danmarks Biblioteksforening, Indbindingscentralen A/S (næstformand), Dansk BiblioteksCenter A/S, Parken A/S og Ny Carlsberg Glyptotek og sad i repræsentantskabet for Statens Kunstfond, Team Danmark og ARTE.

Dernæst blev Ahlberg redaktør ved Danmarks Radio, P3 Musikredaktionen indtil 1996.

Ahlberg driver i dag Forlaget Underskoven.

Kilder[redigér | redigér wikikode]