Walter A. Yeulett

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Toby Yeulett på HMS Furious i 1918

Walter Albert Yeulett, kaldet Toby Yeulett (2. juni 1899 i Walton-on-Thames, Surrey19. juli 1918 i Nordsøen) var en britisk pilot under 1. verdenskrig, som 19 år gammel deltog i bombardementet af luftskibsbasen i Tønder, men forsvandt sporløst på turen tilbage til hangarskibet HMS Furious ud for Ringkøbing Fjord. Nogle dage senere blev hans Sopwith Camel jagerfly og liget fundet drevet i land på den sydlige del af Holmsland Klit.

Uddannelse til pilot[redigér | redigér wikikode]

Toby Yeulett var født i den sydvestlige London-forstad Walton-on-Thames og gik i drengeskolen Tiffin School i Surreys hovedby Kingston upon Thames. Et foto fra 1911 viser ham lege med et modelfly.

Som 17-årig kom han i lære på en flymotor-fabrik i Weybridge i Surrey og blev 22. juli 1917 som 18-årig rekrutteret af Royal Naval Air Service og modtog i Crystal Palace grundlæggende undervisning i flykonstruktion, radiobrug og meteorologi. Måneden efter sendtes han til RNAS Chingford i det nordøstlige London, hvor den første egentlige flyvetræning i et Avro 504-fly begyndte i september. Rekrutterne sendtes derefter til Cranwell i Lincolnshire. Den 13. oktober begyndte Yeulett mere avanceret flyvetræning med Royal Aircraft Factory B.E.2c-jagerfly, som indebar træning med bombekastning. Efter 32 timers flyvning afsluttede han 29. november undervisningen i Cranwell med eksamen, hvorefter han sendtes tilbage til Chingford.

Den 14. januar 1918 sendtes Yeulett til East Fortune ved Edinburgh, hvor han mødte de andre piloter fra HMS Furious, som da lå i dok for at blive ombygget til verdens første hangarskib med både start og landings-dæk. I februar sendtes han til Isle of Grain i Kent for at øve start og landings-metoder til brug på HMS Furious og efter at have vist tilfredsstillende landingstræning med Sopwith Pup-fly returnerede han 31. marts til HMS Furious.

Under ledelse af kontreadmiral Richard F. Phillimore oprettedes i marts 1918 The Grand Fleet Flying Squadron og 1. april sammenlagdes Royal Naval Air Service med Royal Flying Corps til Royal Air Force, hvor Yeulett udnævntes til flyløjtnant (flight lieutenant). HMS Furious foretog de næste måneder rekognosceringstogter og 13. juni lettede Yeulett fra dækket med et Sopwith 1½ Strutter-fly udstyret med oppustelige puder, men landede straks i havet og blev trukket op igen.

Planlagte bombardementer af luftskibsbasen i Tønder i maj og i slutningen af juni 1918 aflystes, bl.a. fordi briterne følte sig opdaget. Sopwith 1½ Strutter-flyene blev udskiftet med kortererækkende Sopwith Camel enkeltsædede biplan jagerfly og de sidste øvelser med kastning af bomber foregik på flyvepladsen i Turnhouse ved Edinburgh, hvor konturerne af Tønders 3 luftskibshaller var markeret op.

Luftskibsbasen i Tønder 19. juli 1918[redigér | redigér wikikode]

Yeuletts Sopwith Camel-fly var et af de bagerste på dækket af HMS Furious på vej mod Tønder

Den 17. juli 1918 stævnede HMS Furious igen ud fra Rosyth Dockyard i Firth of Forth-fjorden ved Edinburgh med 7 Sopwith Camel-fly og eskorte af 17 skibe. Næste morgen kl. 3 var skibene nået til det planlagte udflyvningssted i Horns Rev-området 30 km vest for Lyngvig Fyr, men et tordenvejr gjorde, at man valgte at udsætte angrebet med et døgn til tidligt om morgenen den 19. juli. [1] [2] [3] [4] [5]

Flyene deltes op i 2 grupper og Yeulett sendtes afsted fra hangarskibet omkring kl. 3.20 i den anden gruppe fly i angrebet sammen med kaptajn B.A. Smart og løjtnant S. Dawson. Yeuletts fly tabte formentlig allerede ved takeoff det ene hjul.

I Tønder ramtes den store dobbelthal Toska af 3 bomber fra den første bølge fly, så luftskibene L 54 og L 60 gik i brand indeni den lukkede hal. Bombardementet indledtes kl. 4.35 og bl.a. kommandant von Buttlar-Brandenfels' øjenvidneberetning kendes. Han beskrev, at han blev vækket og på cykel ilede mod hallerne, hvor han så et af flyene, som manglede det ene hjul, som må have været Yeuletts fly. Netop dette fly fløj meget lavt ind fra øst ved de 2 mindre haller, og han troede det ville lande, inden flyet skal være fløjet under nogle højspændingsledninger, som det ramte, inden det forsvandt nordpå.

2 af piloterne og deres fly, som var i Tønder, nåede henholdsvis kl. 05.55 og kl. 06.30 tilbage til den britiske flåde, hvor de blev samlet op af vandet. 3 andre opgav hjemturen og nødlandende på neutral dansk jord ved henholdsvis Guldager, Skallingen og Holmsland Klit. De blev alle arresteret samme dag og ført til det britiske konsulat og Palads Hotel i Esbjerg. Det lykkedes dem alle indenfor en måned at flygte fra Danmark gennem Sverige og Norge tilbage til Storbritannien. [6]

Yeulett hørte man ikke fra igen og han formodedes druknet, da man antog han var gået ned for tidligt og løbet tør for benzin. Kl. 07 afgik formationen af skibe med kurs hjemad.

Den 24. juli drev Yeuletts fly ind på stranden nær HavrvigHolmsland Klit og 28. juli fandtes hans lig i Chr. O. Christensens strandlen, Årgab, lidt nordligere. Hovedet var blodigt som af overfladiske læsioner i strandkanten og næsebenet var knust, ellers ingen tegn på vold. Han blev 4. august begravet på kirkegården i Haurvig.

I september 1918 tildeltes Yeulett posthumt medaljen Distinguished Flying Cross.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ British Attack July 1918 - militarian.com
  2. ^ On this day 19 July 1918 - fleetairarmoa.org
  3. ^ Operation F7 - modelingmadness.com
  4. ^ The Tondern Raid Arkiveret 29. oktober 2014 hos Wayback Machine - Sopwith Camel ISBN 978-1-78096-176-7
  5. ^ War on Zeppelins - Thames Star 22. juli 1918
  6. ^ The Escape Story of Capt. W. D. Jackson - tondernraid.com

Se også[redigér | redigér wikikode]