Bruttonationalprodukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg "BNP" omdirigeres hertil. For andre betydninger, se BNP (flertydig).

Bruttonationalproduktet (BNP) er det oftest omtalte og i debatten om økonomisk vækst hyppigst anvendte begreb i nationalregnskabsligningen. BNP er et mål for værdien af et lands samlede produktion af varer, tjenester og investeringer minus værdien af de anvendte råstoffer samt eventuelle statstilskud.

Beregninger[redigér | redigér wikikode]

BNP er basisværditilvæksten + indirekte skatter og afgifter (TxI) , mens BFI er basisværditilvæksten + subsidier (sb). Heraf følger, at BNP + sb – TxI = BFI, og at BFI + TxI – sb = BNP. Hvis indirekte skatter og afgifter udgør præcis samme beløb som subsidier, er BFI således lig med BNP.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

BNP anvendes som udtryk for størrelsen af et lands økonomi og opgøres ved sammenligninger af lande ofte i BNP pr. indbygger. OECD har opstillet nogle kriterier for opgørelsen af BNP, og da man følger disse i de fleste lande, bliver det muligt at sammenligne de enkelte landes økonomier med hinanden. Væksten i BNP i EU's medlemslande er offentliggjort af EU-oplysningen[1]

Det er dog væsentligt at gøre sig klart, at mens ting som militærparader, reklamer og fængselsvæsen tæller med i BNP, så gør frivilligt foreningsarbejde, husholdning, selvforsyning og pasning af syge familiemedlemmer det ikke. Uofficiel økonomisk aktivitet som sort arbejde eller egentligt ulovlige aktiviteter, fx rufferi eller narkotikahandel, medregnes typisk ikke i BNP, så lande med stor økonomisk kriminalitet vil have større uregistrerede værditilvækster end lande med mindre økonomisk kriminalitet.

Danmarks bruttonationalprodukt i tal[redigér | redigér wikikode]

Det bedste mål for udviklingen er bruttonationalproduktet i faste priser, dvs. med modregning af inflationen. Målt således har Danmarks BNP udviklet sig således i perioden 2008-2012[2]:

År Mio. kr. i 2005-priser
2008 1.610.288
2009 1.519.044
2010 1.543.003
2011 1.560.044
2012 1.554.169

Tallene for 2010, 2011 og 2012 er foreløbige.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]