Ebola

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Ebola virus ?
Elektron mikrographder viser strukturen af et ebola virus
Elektron mikrograph
der viser strukturen
af et ebola virus
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Vira (Virus)
(urangeret) Gruppe V (-ssRNA)
Orden: Mononegavirales
Familie: Filoviridae
Slægt: Ebolavirus
Arter
  • Cote d'Ivoire ebolavirus
  • Reston ebolavirus
  • Sudan ebolavirus
  • Zaire ebolavirus™

Ebola (eller Ebolafeber) er en meget sjælden, men voldsom, ofte dødelig smitsom infektionssygdom, som optræder hos mennesker og andre primater. Årsagen til ebola er ebola-virussen
Ebola-virussen blev opdaget i 1976. Epidemier med mellem 50% og 90% dødelighed er opstået i Den Demokratiske Republik Congo, Gabon, Uganda og Sudan.

Ebola-virussen[redigér | redigér wikikode]

Virussen er en del af Filoviridae familien, som blandt andet også tæller Marburg viruset. Virusset er opkaldt efter Ebola floden i Den Demokratiske Republik Congo (tidligere Zaire) i nærheden af de første epidemier.

Traditionelt opkaldes virale stammer (underkategori) efter de lokaliteter de er blevet opdaget. To stammer blev identificeret i 1976: Ebola-Zaire (EBO-Z) og Ebola-Sudan ((EBO-S)) med gennemsnitlige dødelighedsprocenter på henholdsvis 83% og 54%. En tredje stamme, Ebola-Reston, blev opdaget i November 1989 i en gruppe af aber (Macaca fascicularis) importeret fra Filippinerne til Hazleton Primate Quarantine Unit i Reston, Virginia i USA

Herudover er der observeret udbrud i Zaire/Den Demokratiske Republik Congo (1995 og 2003), Gabon (1994, 1995 og 1996, Uganda (2000), Sudan (2004) og igen i Guinea i februar 2014. Udbruddet i Guinea blev identificeret som værende et EBO-Z udbrud og havde en dødelighedsprocent på 65.5%. En ny underkategori blev identificeret i en enkeltstående menneskeligt tilfælde i Elfenbenskysten i 1994, EBO-CI. I 2003 døde 120 personer i Etoumbi, Den Demokratiske Republik Congo, som har været omdrejningspunkt for fire udbrud i den senere tid – blandt andet et i maj 2005.

Af de cirka 1500 identificerede Ebola tilfælde på verdensplan er 2/3 af patienterne omkommet. Værten, der skal findes blandt dyrene, som holder liv i viruset mellem udbrud er ikke blevet identificeret.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Sygdom Stub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.