Ebola

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Ebola virus ?
Elektron mikrographder viser strukturen af et ebola virus
Elektron mikrograph
der viser strukturen
af et ebola virus
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Vira (Virus)
(urangeret) Gruppe V (-ssRNA)
Orden: Mononegavirales
Familie: Filoviridae
Slægt: Ebolavirus
Arter
  • Cote d'Ivoire ebolavirus
  • Reston ebolavirus
  • Sudan ebolavirus
  • Zaire ebolavirus™

Ebola (eller Ebolafeber) er en meget sjælden, men voldsom, ofte dødelig smitsom infektionssygdom, som optræder hos mennesker og andre primater. Årsagen til ebola er ebola-virussen.

Ebola-virussen blev opdaget i 1976. Epidemier med mellem 50% og 90% dødelighed er opstået i Den Demokratiske Republik Congo, Gabon, Uganda og Sudan. Det hidtil mest alvorlige udbrud er fundet sted i 2014 med 467 døde i Sierra Leone, Guinea og Sierra Leone pr. 30 juni 2014.

Ebola-virussen[redigér | redigér wikikode]

Virussen er en del af Filoviridae familien, som blandt andet også tæller Marburg viruset. Virusset er opkaldt efter Ebola floden i Den Demokratiske Republik Congo (tidligere Zaire) i nærheden af de første epidemier.

Traditionelt opkaldes virale stammer (underkategori) efter de lokaliteter de er blevet opdaget. To stammer blev identificeret i 1976: Ebola-Zaire (EBO-Z) og Ebola-Sudan ((EBO-S)) med gennemsnitlige dødelighedsprocenter på henholdsvis 83% og 54%. En tredje stamme, Ebola-Reston, blev opdaget i November 1989 i en gruppe af aber (Macaca fascicularis) importeret fra Filippinerne til Hazleton Primate Quarantine Unit i Reston, Virginia i USA

En ny underkategori blev identificeret i en enkeltstående menneskeligt tilfælde i Elfenbenskysten i 1994, EBO-CI. I 2003 døde 120 personer i Etoumbi, Den Demokratiske Republik Congo, som har været omdrejningspunkt for fire udbrud i den senere tid – blandt andet et i maj 2005.

Af de cirka 1500 identificerede Ebola tilfælde på verdensplan er 2/3 af patienterne omkommet. Værten, der skal findes blandt dyrene, som holder liv i viruset mellem udbrud er ikke blevet identificeret.

Herudover er der observeret udbrud i Zaire/Den Demokratiske Republik Congo (1995 og 2003), Gabon (1994, 1995 og 1996, Uganda (2000), Sudan (2004) og igen i Guinea i februar 2014.

90 % af af ofrene for Ebola dræbes af organsvigt. Hidtil har der ikke været nogen effektiv kur mod den dødbringende sygdom, men amerikanske forskere har i marts 2014 fået publiceret et studie i det naturvidenskabelige magasin Nature om, at da har fundet et molekyle, BCX4430, som kan standse Ebola virussets vækst og reproduktion. Forskerne mener tillige, at molekylet vil kunne anvendes mod andre virussygdomme som SARS, influenza, mæslinger og dengue feber [1] [2].

Udbrud i 2014[redigér | redigér wikikode]

Ramte områder i Vestafrika april 2014.

I februar 2014 konstateredes et nyt udbrud af ebola i Guinea i Vestafrika. Udbruddet i Guinea blev identificeret som værende et EBO-Z udbrud og havde en dødelighedsprocent på 65.5%. Udbruddet har i 2014 spredt sig til nabolandene Liberia og Sierra Leone og er det hidtil mest omfattende udbrud. I modsætning til tidligere udbrud har 2014-udbruddet spredt sig over større områder, ligesom der er blevet konstaeret smittede i byområder.[3]

WHO meddelte den 1. juli 2014, at der var konstateret mindst 759 smittede og 467 døde under udbruddet.[4]

Læger uden grænser oplyste den 20. juni 2014, at udbrudet var "fuldstændig ude af kontrol" og at det var nødvendigt med en væsentlig forøgelse af indsatsen mod epidemien for at kunne inddæmme denne. Læger uden grænser påpegede endvidere problemerne med lokalbefolkningens modvilje mod at tage forholdsregler mod smittespredning. Mange smittede søger ikke læge, men bliver i hjemmene, ligesom begravelse af døde først sker mange dage efter dødsfaldet, hvilket ligeledes er en medvirkende faktor til smittespredning.[5]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Sygdom Stub
Denne artikel om sygdom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.