Kursk (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Kursk (russisk: Ку́рск) er en by og det administrative centrum i Kursk oblast, i den sydlige del af europæisk Rusland omkring 500 km syd for Moskva, nær grænsen til Ukraine ved sammenløbet af floderne Kur, Tuskar og Sejm. Byen er kendt for panserslaget ved Kursk i juli 1943, der var det største panserslag i historien og et af vendepunkterne i de sovjetisk-tyske kampe under 2. verdenskrig. Kursk har en befolkning på 415.159(2010), og en befolkningstæthed på 2.185/km².

Historie[redigér | redigér wikikode]

Arkæologiske fund indikerer at området omkring Kursk blev beboet i det 5. eller 4. århundrede f.v.t.. Bosättelsen blev befæstet og omfattede slavere mindst så tidligt som det 8. århundrede e.v.t..

Den første skriftlige omtale af Kursk er dateret 1032. Den blev nævnt som en af ​​byerne i Severien af fyrst Igor i "Sangen om Igors hærtog":

Citat Når det gælder mine Kurskere, så er de berømte riddere — svøbt under krigshorn, ammet under hjelme, matet fra spidsen af en lanse; for dem er stierne familiære, for dem er ravinerne kendte, deres buer er stramt strenget, koggerne er åbne, sablerne skarpe; og de selv, som gråulvene springer de på markene, og søger ære for sig selv, og for deres fyrste, hæder. Citat

Som hjemstedet for en mindre fyrstendømme blev Kursk plyndret af Kiptsjakerne i 11- og 1200-tallet og ødelagt af Batu Khan omkring 1237. Byen blev genopbygget senest 1283. Kursk blev regeret af Storfyrstendømmet Litauen mellem 1360-1508. Fra 1508 var Kursk en del af Storfyrstedømmet Moskva som dets sydlige grænseprovins. Byen var et vigtigt center for kornhandel med Ukraine og afholdt hvert år et vigtig marked ved klostermurene til Vår Frue af Kursk. Byen blev ofte angrebet af Den polsk-litauiske realunion og Krim-khanatet frem til slutningen af 1600-tallet og blev regeret af polen-litauen mellem 1611 og 1634. Kursk fik bystatus i 1779 og blev det administrative centrum for Kursk Governorate i 1797.

Under Sovjettiden blev der startet udvinding af de store forekomster af jernmalm ved Kursk, og byen udviklede sig til at blive et af de største jernbaneknudepunkter i det sydvestlige Rusland. Under 2. verdenskrig var landsbyen Prochorovka nær Kursk centrum for slaget ved Kursk i 1943, mellem sovjetiske og tyske panserstyrker. Slaget anses af historikere for at være historiens største kampvognslag, hvor over 6000 kampvogne kæmpede på nært hold i åbent terræn. Med sejren stoppede de sovjetiske styrker den tyske fremrykning, og var et vendepunkt i krigen på Østfronten.

Koordinater: 51° 44′ N, 36° 11′ Ø