Otobreda 76 mm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Otobreda 76 mm
En Otobreda 76 mm kanon på fordækket af FGS Mecklenburg-Vorpommern (F218)
Type Skibskanon
Oprindelsesland Italien
Tjenestehistorie
I tjeneste Compact: 1963
Super Rapid: 1985
Benyttet af Argentina, Australien, Bangladesh, Belgien, Canada, Chile, Colombia, Danmark, Ecuador, Egypten, Filippinerne,Grækenland, Holland, Indonesien, Indien, Iran, Irland Israel, Italien, Frankrig, Japan, Kenya, Malaysia, Marokko, Mexico, Norge, Peru, Portugal, Rumænien, Singapore, Spanien, Sri Lanka, Sydafrika, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Tyrkiet Tyskland, USA
Produktionshistorie
Konstruktør Oto Melara (Senere Otobreda)
Konstrueret 1963
Producent Oto Melara (1963 til 2001)
Otobreda (fra 2001)
Produktionsperiode 1963 - Nu
Specifikationer
Vægt 7.500 kg (uden ammunition)

Granat 76x900 mm
Granatvægt 12,32 kg
Kaliber 76 mm
Højderegulering -15° til +83° (drejehastighed 35°/s)
Sideregulering 360° (drejehastighed 60°/s)
Skudkadence Compact: 85 skud/min
Super Rapid: 120 skud/min
Mundingshastighed 925 m/s
Effektiv rækkevidde 9.000 meter
Maksimal rækkevidde 20.000 meter
Fødningssystem Magasin

Otobreda 76 mm kanon er en skibskanon produceret af det italienske selskab Otobreda. Kanonen er i dag i brug i udstrakt grad i omkring 39 flåder over hele verden. Man producerede også en variant af denne kanon benævnt Otomatic beregnet til at blive placeret på lastbiler, den blev dog aldrig sat i masseproduktion.

Kanonen er i stand til at holde en høj skudkadence, hvilket gør den i stand til at fungere som en del af et missilforsvar. Kanonens kaliber gør den samtidig velegnet til at blive benyttet mod fly, andre skibe eller både og mål på landjorden. Kanonen kan benytte forskellig ammunition, såsom panserbrydende, brisante eller brandgranater. Men det fokus der efterhånden er kommet på stealth teknologi er der også udviklet et stealth kanonskjold.

En grund til systemet er blevet så populært er dets kompakte størrelse, som gør det velegnet til at blive benyttet på relativt små krigsskibe såsom korvetter eller patruljebåde. Det blev desuden valgt frem for den franske 100 mm skibskanon som den kanon der skal benyttes på den nye Horizon-klasse.

Den 27. september 2006 annoncerede Iran at man havde startet masseproduktionen af en skibskanon navngivet Fajr-27, som er en reverse engineering af Oto Melara 76 mm kanonen.

Magasinet på den amerikanske fregat USS Rueben James (FFG57)
Et stealth kanonskjold på KNM Fridtjof Nansen (F310)

Kilder og eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

MarineSpire
Denne artikel om sømilitære emner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Militær