Rødovre Station

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rødovre Station
{{{billedtekst}}}
{{{billedtekst}}}
Overblik
Land: Danmark
Stationstype: Trinbræt
Tidligere navn(e): {{{tidlnavn}}}
Adresse: Rødovre Stationscenter 1
2610 Rødovre
Kommune: Rødovre Kommune
Jernbane: Vestbanen
Nabostationer: Hvidovre Station og Brøndbyøster Station
Forkortelse: Rdo
Åbningsdato: 24. april 1964
Lukket: {{{lukket}}}
Ombygget: {{{ombygget}}}
Takstzone: 32
Perron(er): 2
Perronspor: 2
Handicapvenlig:
Transport
Operatører: DSB
Linje(r): {{{linjer}}}
S-tog: S-train service B.svg
Metro: {{{metro}}}
Togforbindelser: {{{forbindelser}}}
Buslinjer: 21 161 200S 848
Forbindelser: {{{andre}}}
Passagertal
  S-tog: {{{taltype2}}}:
1996: 7.722 {{{år1tal2}}}
1998: 7.319 {{{år2tal2}}}
2000: 7.349 {{{år3tal2}}}
2002: 6.625 {{{år4tal2}}}
2004: 6.646 {{{år5tal2}}}
colspan=3 align=center| {{{passagernote}}}

Koordinater: 55°39′53″N 12°27′32″E / 55.66472°N 12.45889°Ø / 55.66472; 12.45889

Rødovre Station er en station på S-togs-delen af Vestbanen i København. Den er placeret på grænsen mellem Rødovre og Hvidovre kommuner og dækker dermed dele af begge.

Stationen åbnedes den 24. april 1964, 10 år efter S-togs-linjen blev åbnet. Stationen fik en ny elevator i 2004.

Sporlayout[redigér | redigér wikikode]

Stationen har et usædvanligt layout, idet det nordlige spor er hævet omkring fem meter over de andre spor, mens passagerfaciliteter (en "Kort & Godt"-butik samt en mindre ventehal) er placeret umiddelbart under dette spor. Dermed er nærmest direkte adgang fra stationens hovedindgang, ved busterminalen nord for stationen, til det sydlige spor, der går mod København. Ideen bag dette layout er, at de fleste passagerer skal mod København, og dermed skal have nem adgang til perronen, mens ankommende passagerer blot skal gå ned ad trapperne. Et lignende layout kan findes i Hongkongs lufthavnsstation.

Fjernbanen passerer stationen på dennes sydlige side. Mellem Rødovre og Hvidovre påbegyndes udfletningen fra hovedbanen ud mod Godsbanegården og Lufthavnen. Dette område er en selvstændig station på fjernbanen, benævnt Hvidovre Fjern .

Opland[redigér | redigér wikikode]

Stationen ligger i Rødovre, kun få meter fra grænsen til Hvidovre Kommune. Nord for stationen, på den anden side af den vej, busserne bruger som adgangsvej til busterminalen, ligger Hendriksholm-kvarteret. Hendriksholm-kvarteret omfatter både en række villa-byggerier, Hendriksholm Skole og Hendriksholm Kirke. Vest for stationen, på den anden side af Avedøre Havnevej, ligger højhusbyggerierne Kærene, der både består af lavere 3-4 etagers ejendomme, og højhusene, der præger billedet ud mod Roskildevej. To af disse højhuse har i den seneste tid vakt stor opmærksomhed i pressen, da de blev beskyldt for at kunne vælte i stormvejr. Det er blevet besluttet at rive disse to højhuse ned.

Syd for stationen ligger Rebæk Søpark med dertilhørende center, hvor man indtil foråret 2013 fandt den store dyrebutik Zoo Zity, og Rebæk Søpark Kollegiet. Området foran stationen præges af et mindre center, Rødovre Stationscenter, der indeholder en række butikker, bl.a. en rollespilsbutik og en frakkebutik. Desuden findes der foran og til højre for indgangen til stationen en større busterminal, hvofra linjerne 21, 161, 200S og 848 afgår. Der er langs fortovet ved stationen malet en lang, gul stribe i stil med de prikker, man finder på S-togs-stationerne, da man havde problemer med bussernes bagender der svinger ud, og potentielt kunne skade menneskerne, der venter på bussen.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  Foregående station     S-tog.svg S-tog     Efterfølgende station  
S-train service B.svg
mod Farum