Teiresias

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tiresias forvandles til en kvinde af gudinden Hera efter at have slået to parrende slanger med en kæp. Gravering af Johann Ulrich Krauss, ca. 1690.

Teiresias var i græsk mytologi en blind seer, der fungerede for kongerne i Theben. Ifølge mytologien gjorde Hera ham blind.

Teiresias så en dag to slanger parre sig og dræbte hunnen med en gren. I det samme blev han en kvinde. Otte år senere var han vidne til det samme, dræbte hannen, og blev forvandlet tilbage til en mand. Senere havde Hera og hendes kronisk utro mand Zeus et skænderi om hvorvidt mænd eller kvinder havde mest glæde ved samlejet. Zeus hævdede kvinden, Hera hævdede manden. De besluttede sig for at spørge Teiresias, der som den eneste havde prøvet begge dele. Teiresias afgjorde at på en skala på ti får mænd en tiendedel af satisfaktionen, og kvinder de ni. Dette svar gjorde Hera så vred at hun gjorde Teiresias blind. Som kompensation gav Zeus ham evnen til at se ind i fremtiden. Han var først rådgiver for Kadmos og senere Laios, Ødipus og Kreon. Han blev dræbt af Apollon, da han drak af en hellig kilde.

I den græske litteratur optræder Teiresias flere gange, mest markant i tragedierne fra den Thebanske sagnkreds af Sofokles, Aischylos og Euripides. Hos Homer optræde Teiresias også i Odysseen, da Odysseus besøger ham i Hades.

I den romerske litteratur omtales hans forvandling fra mand til kvinde og kvinde til mand i Ovids Metamorphoser. I senere litteatur i bl.a. Dantes Den Guddommelige Komedie.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: