Spring til indhold

Ældste stenalder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spids fra Brommekulturen

Ældste stenalder er en del af jægerstenalderen. Ældste stenalder kaldes også palæolitikum, palæolitisk tid eller oldstenalderen. I Danmark fra ca. 12.800 f.Kr.8.900 f.Kr.. Internationalt går den fra omkring 2,5-2,6 millioner år f.Kr. (de ældste forarbejdede stenredskaber fra Gona) til ca. 10.000 f.Kr.

Ældste stenalder i Danmark

[redigér | rediger kildetekst]

I Danmark dækker Ældste stenalder perioden efter sidste istid (Weichsel-istiden), hvor isen havde trukket sig tilbage, men landet stadig var dækket af tundra (eller parktundra). Den kaldes også senglacial (= sidste del af istiden) eller rensdyrtid.

Den første periode efter isens tilbagetrækning, Ældste dryas, regnes ikke altid som en del af Ældste stenalder. I den var vegetationen i Danmark meget sparsom – som man kender den i dag fra gletsjer-randområder på Island. Dette vegetationsfattige landskab betegnes som højarktisk tundra, men den sparsomme vegetation til trods indfinder rensdyr (og en række andre istidsdyr) sig i Danmark. (Dryas er det latinske navn på planten rypelyng der var almindelig og stadig er almindelig i tundra- og fjeld-områder). Da store mængder havvand fortsat var bundet i isen, var Danmark et stort sammenhængende landområde, og Sjælland var landfast med Sverige og Tyskland, og Jylland var landfast med England.

I ældste dryas ser vi de første tegn på mennesker i Danmark efter istiden. Som med menneskene i Eem-mellemistiden tog de ikke fast boplads i Danmark, men der var uden tvivl tale om mennesker af arten Homo sapiens. De var rensdyrjægere og hørte til Hamburgkulturen. Hermed begyndte den ældste del af Danmarks forhistorie kaldet Jægerstenalderen.

I Bøllingtiden finder vi flere spor af mennesker i Danmark, men de var stadig rensdyrjægere, som formodes at have haft deres vinter-bopladser syd for Danmark. Også i Bøllingtiden er der tale om Hamburgkulturen. Bøllingtid var mildere med parktundra, men ikke mild eller langvarig nok til, at vi finder spor af fastboende mennesker i Danmark.

Først i den sidste milde periode, Allerødtiden, finder man faste bopladser i Danmark fra Brommekulturen, der også var rensdyrjægere, men tillige jagede en række andre dyr som elg og irsk kæmpehjort. Bopladserne var dog ikke mere faste, end at de hurtigt kunne flyttes, når der var behov for det. [1] [2]




Tidsnavigation Danmark:

Geologisk periode: Kvartær
Subepoke/epoke: ← Sen Pleistocæn Holocæn
Istid: Sen Weichsel-istid Flandern-mellemistid (den aktuelle mellemistid) →
Kronozone: Ældste dryas Bøllingtid Allerødtid Yngre dryas Præboreal tid Boreal tid Atlantisk tid Subboreal tid
Kulturhistorisk periode: Jægerstenalder Bondestenalder Bronzealder
Ældste stenalder Ældre stenalder Yngre stenalder




Ældste stenalder internationalt

[redigér | rediger kildetekst]
Statuetten Venus of Willendorf fra ældste stenalder.
Håndkilens udbredelse i mellem Pleistocæn (mørk gylden).
Isdække (reliefsmønster).
Håndkile.
Venus fra Brassempouy - fra ca. 35.000 år siden.
Malerier fra ældste stenalder, Sierra Madrona.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ Jægerfolket i Stenalderen; Lademanns Danmarkshistorie, Stenalderen 1. ISBN 87-15-07536-2
  2. ^ I begyndelsen tli år 200 f.Kr.; Gyldendals og Politikens Danmarkshistorie bind 1. ISBN 87-00-51846-8
HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.