Æstuarium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mellerup-Voer færgen (M/F Ragna) på Randers Fjord
Flasken, ved Halleby Å's udløb i Jammerland Bugt (Asnæsværket i baggrunden)

Et æstuarium er et vandområde, hvor ferskvand gradvis opblandes med saltvand til brakvand (typisk ved en flodmunding), så der ses en salinitetsgradient: skiftende forskellige grader af brakvand.

I Natura 2000 defineres et æstuarium eller en flodmunding som den nederste, udvidede del af floder eller større åer, som påvirkes af tidevand. Flodmundinger har i Natura 2000-systemet betegnelsen 1130 Flodmundinger.[1] I Danmark findes naturtypen f.eks. i dele af Randers Fjord og Flasken ved Reersø i Vestsjælland.[2]

Typiske plantearter i danske æstuarier er bl.a.

Æstuariet er en randzone, der stiller store krav til dyr og planter, da de skal kunne tåle store udsving i saliniteten. Ofte findes æstuarier i forbindelse med udløb af floder og åer i havet. Disse steder er æstuarierne også karakteriseret ved skiftende vanddækningsgrad pga. tidevand eller vindpres, hvilket yderligere stiller krav til organismerne på stedet. I subtropiske og tropiske områder er en af karakterplanterne ved æstuarier mangrove. I Danmark er f.eks. Odense Fjord og Randers Fjord æstuarier. Men også langt større områder, som f.eks. Østersøen, betegnes som æstuarier, da saltholdigheden skifter med dybden.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Habitatbeskrivelser, årgang 2016 Beskrivelse af danske naturtyper omfattet af habitatdirektivet (NATURA 2000 typer)
  2. ^ Naturtype 1130 Flodmundinger på skovognatur.dk hentet 23. maj. 2018