ARoS Aarhus Kunstmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra ARoS)
ARoS Aarhus Kunstmuseum
ARoS Kunstmuseum, Aarhus 2016
Generelle informationer
Type Kunstmuseum
Adresse Aros Allé 2, 8000 Aarhus
Grundlagt 1859, flyttede til nuværende lokalitet i 2004
Arkitekt Schmidt Hammer Lassen Rediger på Wikidata
Direktør Rebecca Matthews
Besøgende 401.844 (2021) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Aros.dk
CVR-nummer 39799928 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

ARoS Aarhus Kunstmuseum er et kunstmuseum, der ligger i Aarhus centrum. Med sine 20.700 kvadratmeter og 10 etager er det et af Nordeuropas største kunstmuseer.[1] På museet findes kunst fra den danske guldalder over dansk modernisme til international nutidskunst. Museet har forskellige særudstillinger hvert år.

Derudover bliver der udstillet skiftende udpluk af museets egen samling, som består af over 8.000 værker. Samlingen, der er den ældste uden for København,[2] har værker, der er dateret tilbage til 1770. Fra nyere tid er kunstnere som Bjørn Nørgaard og Per Kirkeby rigt repræsenteret. Samlingen rummer også værker af en række internationale nutidskunstnere som Bill Viola, Olafur Eliasson, Pippilotti Rist, James Turrell, Mona Hatoum, Carsten Höller, Gilbert & George samt Ron Mueck.

Museet planlægger en udvidelse på 6.500 m2 under jorden kaldet The Next Level med storværket 'The Dome' af den amerikanske storkunstner James Turrell. Denne tilbygning var oprindeligt planlagt til at stå klar til kulturhovedstadsåret i 2017. Det er dog endnu ikke lykkedes for museet at skaffe de nødvendige 350 millioner kroner til projektet trods en tilkendegivelse om et bidrag på 100 millioner kroner fra Salling Fondene.[3][4] I 2018 besøgte i alt 722.109 ARoS. Dette tal omfatter besøgende, der på den ene eller anden måde har indløst billet (508.008) og personer der har besøgt ARoS Shop, ART Café eller gået igennem bygningen (214.101).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Your rainbow panorama der blev indviet på taget af ARoS i 2011.

Det oprindelige museum åbnede den 6. januar 1859 i lokaler i tilknytning til det daværende rådhus ved Domkirken, som i dag huser Kvindemuseet.[5][6] Ved åbningen var det den første offentligt tilgængelige kunstsamling uden for hovedstaden. Indtil da var Den Kongelige MalerisamlingChristiansborg i København det eneste sted, hvor almindelige mennesker kunne komme ind fra gaden og se på kunst.[7] Museets rødder rækker dog længere tilbage. Forud for åbningen af udstillingen på rådhusloftet i 1859 havde den lokale Aarhus Kunstforening af 1847 med adjunkt ved Katedralskolen Emmerik Høegh-Guldberg som formand således arbejdet på at ”udbrede en mere almindelig sans for kunsten og dens frembringelser.”[6]

Huset i Aarhus på Vester Allé 15, som tidligere husede kunstmuseet.

Da det efterhånden blev svært at finde plads til den voksende kunstsamling på rådhusets loft, hvor forløberen for Moesgaard Museum, ’’Den Historisk-Antikvariske Samling i Aarhus’’, også var rykket ind i 1861, gik bestyrelsen i gang med at kigge efter et nyt hjem til det unge kunstmuseum.[8] Det endte med at blive en helt nybygget museumsbygning ved Mølleparken. Grunden fik museet foræret af mølleejer Andreas Weis, og en stor del af de 65.000 kroner det kostede at opføre den tre etager høje bygning bygning kom fra en indsamling blandt århusianerne.[5][8] Den nye museumsbygning, som åbnede for besøgende i 1877, ligger der endnu. Bygningen, der er kendt som Huset, bruges i dag af blandt andet af VoxHall.

Aarhus Kunstmuseum flyttede i 1967 til et nybygget 3-fløjet hus i Vennelystparken i den nedre del af Universitetsparken. Aarhus Kunstmuseums tredje officielle domicil blev tegnet af C.F. Møller, som også stod bag de andre gule bygninger i Universitetsparken. Der gik dog ikke mange år, før pladsen igen blev for trang. De ellers forholdsvis nye bygninger blev således 20 år efter indvielsen vurderet til at være ”for små og for ufunktionelle i forhold til en nutidig museumsdrift” i en rapport udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af byrådet i 1988.[9] Byrådet var med på ideen om at give byen en ny tidssvarende museumsbygning.

Inden arkitektkonkurrencen for at bygge den nye museumsbygning blev udskrevet, blev blandt andet Botanisk Have, Ørnereden og Vilhelmsborg nævnt som mulige placeringer.[9] Men valget faldt altså på den mere centrale placering på Vester Allé på den såkaldte Fattiggårdsbakke omtrent hvor byens fattiggård i sin tid lå.[10] Schmidt Hammer Lassen vandt konkurrencen, og det nye ARoS kunne åbne sine døre 7. april 2004.

Den nuværende museumsbygning blev indviet den 7. april 2004. Ved flytning skiftede det navn til ARoS Aarhus Kunstmuseum. Navnet ARoS er en sammenblanding af latin ars (kunst) og gammeldansk Aros (Aarhus). Schmidt Hammer Lassen Architects har tegnet den kubiske bygning, der måler 52 x 52 meter og har en højde på ca. 50 meter. Den inspireret af Dantes Den Guddommelige Komedie; kælderen er helvede og tagrummet er himmelen. Aarhus Kommune, som var bygherre på det 300 millioner kroner dyre kunstmuseum, fik i 2010 efter en voldgiftssag en erstatning på 3 millioner kroner fra murermesteren og teglværket bag byggeriet for de markante, utilsigtede farveforskelle i murværket.[11][12]

I januar 2005 urinerede performance-kunstneren Uwe Max Jensen i en installation af Olafur Eliasson.[13]

I maj 2011 blev Olafur Eliassons værk Your rainbow panorama indviet.[14] Værket består af en cirkel på 52 meter i diameter, der på tynde søjler svæver 3,5 meter over bygningens tagflade. Farvet glas beklæder den hele vejen rundt, og det er muligt at gå inde i cirklen med udsigt over Aarhus. Projektet blev væsentligt dyrere end de først beregnede 30 mio. og færdiggørelse i 2007. Projektet kom til at koste 62 mio. kr., hvilket skyldes at det blev nødvendigt at forstærke bygningen. Your rainbow panorama er betalt af Realdania.[15]

I november 2013 indviede ARoS Tagpavillonen, der indeholder Sky Room og Sunset Lounge samt Olafur Eliassons værk Your condensation. Tagpavillonen er betalt af Købmand Herman Sallings Fond.

En udvidelse af museet, The Next Level, blev offentliggjort i oktober 2014.[3] Udvidelsen omfatter et nyt underjordisk galleri og en stor ny installation, The Dome, af den amerikanske kunstner James Turrell. Oprindeligt var planen, at udvidelsen skulle stå færdig i 2017, hvor Aarhus var europæisk kulturhovedstad.

Samlinger[redigér | rediger kildetekst]

Martinus Rørbye, En loggia fra Procida, 1835.

ARoS kunstsamling er Danmarks ældste museumssamling uden for København.[2] Den blev etableret af borgere i Aarhus i 1859. Den består af dansk kunst fra de seneste 300 år og moderne international kunst.

De ældste værker er fra 1700-tallet af blandt andre N.A. Abildgaard, og fra 1800-tallet Christoffer Wilhelm Eckersberg, Christen Købke, Johan Th. Lundbye, Jørgen Roed, Martinus C. W. Rørbye, Wilhelm Marstrand og P. C. Skovgaard. Samlingen rummer også nationalromantiske billeder af Jørgen Sonne, Julius Exner, Christen Dalsgaard, og landskabsmalerier af Janus la Cour, samt socialrealistiske værker af Frants Henningsen og Edvard Petersen. Fra omkring århundredskiftet har museet en samling af malerne Hammershøi og hovedværker af P.S. Krøyer samt J.F. Willumsen.[2]

Fra det modernistiske gennembrud i 1900-tallet findes værker af Harald Giersing, Edvard Weie, Olaf Rude, Vilhelm Lundstrøm og landskabsmalerier af Jens Søndergaard, Niels Lergaard og Oluf Høst. Abstrakte kunstere i museets samling tæller Richard Mortensen og Robert Jacobsens skulpturer. Den ekspressive kunst af Svend Wiig Hansen og den fabulerende af Asger Jorn og de øvrige COBRA-malere.

Fra den nyere tid ejer museet samlinger af Bjørn Nørgaard, Jens Birkemose og Per Kirkeby. Fra den nyeste tid er internationale kunstnere kommet ind i samlingen med værker af blandt andre Miwa Yanagi og Carsten Höller, ligesom installationskunsten har vundet indpas igennem bl.a. Olafur Eliasson, Tony Oursler, James Turrell og Bill Viola.

De 9 Rum er et særligt udstillingsafsnit i museets underetage, reserveret og specialindrettet til international lys-, video- og installationskunst.

Slutteligt findes skulpturen Boy, der er skabt af Ron Mueck. Figuren er 4½ meter høj, og blev fremstillet i 1999. Skulpturen forestiller en dreng kun iklædt underbukser. Han sidder sammenkrøbet med bøjet ryg og armene oppe foran hovedet, så de delvist dækker hans ansigt. Skulpturen, som ARoS købte i åbningsåret 2004, er placeret på museets 6. etage i et rum med spejle på alle vægge.

Ledelse[redigér | rediger kildetekst]

Denne liste er ufuldstændig; hjælp gerne med at udfylde den.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Særudstillinger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "20.700 kvadratmeter kunst fordelt over ti etager". Arkiveret fra originalen 28. september 2013. Hentet 22. september 2013.
  2. ^ a b c "Om samlingen". aros.dk. Arkiveret fra originalen 29. marts 2018. Hentet 28. marts 2018.
  3. ^ a b Aros: Verdenskunstner skaber værk til unikt udbygningsprojekt på ARoS Arkiveret 26. maj 2019 hos Wayback Machine
  4. ^ Jyllandsposten: Direktør: Aros vil ændre sig dramatisk i 2019 Arkiveret 26. maj 2019 hos Wayback Machine
  5. ^ a b ARoS Bloggen: Hvor gammelt er kunstmuseet i Aarhus? Arkiveret 31. oktober 2020 hos Wayback Machine
  6. ^ a b Århus Stiftstidende: Aros’ historie 1: Den spæde start. Arkiveret 29. maj 2019 hos Wayback Machine
  7. ^ "Plads til kunst i Jylland". Arkiveret fra originalen 13. februar 2015. Hentet 13. februar 2015.
  8. ^ a b Århus Stiftstidende: Aros' historie 2: Kunstglad mølleejer. Arkiveret 29. maj 2019 hos Wayback Machine
  9. ^ a b c Århus Stiftstidende: Aros’ historie 3: Rammerne sprænges igen. Arkiveret 29. maj 2019 hos Wayback Machine
  10. ^ AarhusWiki:Fattiggården Arkiveret 19. juni 2019 hos Wayback Machine
  11. ^ JP Århus, 20. marts 2010: Omstridte mursten bliver.
  12. ^ Århus Stiftstidende, 4. november 2018: Spraglede vægge på Aros.
  13. ^ Århus Stiftstidende: Tissekunstner får Aros-forbud ophævet Arkiveret 29. maj 2019 hos Wayback Machine
  14. ^ Olafur Eliassons mesterværk Your rainbow panorama åbner på ARoS Arkiveret 27. september 2013 hos Wayback Machine på aros.dk 2011
  15. ^ ARoS-direktør havde mareridt om regnbuen Arkiveret 25. september 2011 hos Wayback Machine JP Aarhus 20-09-11

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 56°9′14.02″N 10°11′58.57″Ø / 56.1538944°N 10.1996028°Ø / 56.1538944; 10.1996028