Bielefeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bielefeld
Byvåben Placering
DEU Bielefeld COA.svg Lage der kreisfreien Stadt Bielefeld in Deutschland.png
Bielefeld Altes Rathaus.jpg
Bielefelds gamle rådhus
Overblik
Land: Tyskland Tyskland
Motto: "Bielefeld – die freundliche Stadt am Teutoburger Wald"
Overborgmester Pit Clausen (SPD)
Delstat: Nordrhein-Westfalen
Regierungsbezirk: Detmold
Grundlagt: ca. 1000 lille bondeby
Demografi
Indbyggertal: 323.084 (2009)
 - Areal: 257.8 km²
 - Befolkningstæthed: 1.253 pr. km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Højde m.o.h.: 118 m
Hjemmeside: www.bielefeld.de

Bielefeld er en kredsfri tysk by i Regierungsbezirk Detmold i det nordøstlige Nordrhein-Westfalen ikke langt fra Teutoburger Wald. Med over 323.000 indbyggere er den en af de største byer i det østlige Nordrhein-Westfalen, hvor den er økonomisk og kulturelt centrum.

Byen er også berømt for Bielefeldkomplottet, der startede som et internetfænomen, hvor man påstod, at byen ikke eksisterede.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Allerede i 1015 omtaltes en mindre bondebebyggelse med navnet "Biliuelde". Denne bebyggelse var af minimal betydning. Bielefeld blev første gang nævnt som by i 1214. Den nybyggede by skulle tjene som sydlig sikring af Grevskabet Ravensberg. Dens centrale placering i et knudepunkt for gamle handelsveje og ved et vigtigt pas ved Teutoburger Wald betød, at Bielefeld hurtigt blev grevskabets største og vigtigste by. Byen havde allerede voldgrave og bymure som så mange andre tyske middelalderbyer. I 1346 tilfaldt hele grevskabet Grevskabet Berg ved Ravensbergslægtens uddøen.

I slutningen af det 15. århundrede blev byen tilknyttet Hanseforbundet. Det betød en kraftig vækst, og byen voksede betragteligt. Byen blev storproducent af linned, en produktion som involverede alle fra bønder til købmænd. Som følge af arvestridigheder tilfaldt gervskabet Berg første gang i 1609 – og permanent fra 1666 – Kurfyrstedømmet Brandenburg, det senere Preussen. Under Trediveårskrigen blev den evangelsk-lutherske by bombet af spaniere.

I starten af det 19. århundrede oplevede Bielefelds linnedindustri en større krise, da den blev udkonkurreret af irske og britiske fabrikker. Med bygningen af jernbaner blev Bielefeld koblet på den industrialisering, der fik hele Tyskland til at vokse eksplosivt. "Ravensberger Spinnerei" blev til det største spinneri i Europa. I 1870 var Bielefeld hjemsted for 11 procent af tysk tekstilindustri. Ud over tekstilindustrien blev også maskinbygningsindustrien kraftigt udbygget i byen, og Bielefeld er i dag Tysklands femtestørste maskinbygningsby. I industrialiseringens tid grundlagde den tyske apoteker August Oetker virksomheden Oetker i Bielefeld.

I starten af det 20. århundrede voksede Bielefeld ved hjælp af bl.a. kommunale indlemmelser til over 100.000 indbyggere. Under 2. verdenskrig blev Bielefeld udsat for en del bombardementer, der tilsammen kostede omkring 1.500 mennesker livet og ødelagde op til 16.000 boliger.

Efter krigen var byen præget af en omfattende genopbygning, og mange nybyggerier fortrængte ældre bygninger. I 1969 blev Universität Bielefeld grundlagt, og byen blev dermed nu også hjemsted for en del studerende.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Bielefeld ligger i et brydningsområde mellem tre forskellige geologiske zoner. Mod nord og nordøst ligger et let bakket landskab, med højder mellem 50 og 140 meter over havet. Syd for byen begynder den store, mørke Teutoburger Wald. Mod syd begynder et særligt sandet område.

De nærmeste større byer er Hannover (ca. 100 km nordøstligt), Osnabrück (ca. 60 km nordvestligt), Münster (ca. 70 km vestligt), Hamm (ca. 80 km sydvestligt) og Paderborn (ca. 50 km sydøstligt).

Kendte personer[redigér | redigér wikikode]

Idræt[redigér | redigér wikikode]

Fodboldholdet DSC Arminia Bielefeld spiller i Dritte Liga.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 52°01′N 8°31′Ø / 52.02°N 8.52°Ø / 52.02; 8.52