Osnabrück

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Osnabrück
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Osnabrück
Osnabrück ligger i Tyskland
Osnabrück
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Niedersachsen
Kreis Kreisfri by
Underinddeling af byer 23 bydele
Overborgmester Wolfgang Griesert (CDU)
Statistiske data
Areal 119,80 km²
Højde 63 m
Indbyggere 164.070  (31/12/2016)
 - Tæthed 1.370 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade OS
Postnr. 49074–49090
Tlf.-forvalg 0541
Hjemmeside www.osnabrueck.de
Beliggenhed af byen Osnabrück i Landkreis Niedersachsen
Landkreis GöttingenLandkreis HolzmindenLandkreis SchaumburgLandkreis GoslarRegion HannoverLandkreis HildesheimSalzgitterLandkreis WolfenbüttelBraunschweigLandkreis WolfenbüttelLandkreis PeineLandkreis Hameln-PyrmontLandkreis HelmstedtWolfsburgLandkreis GifhornLandkreis Nienburg/WeserLandkreis NortheimLandkreis DiepholzBremenBremenHamborgHamborgKönigreich der NiederlandeNordrhein-WestfalenHessenThüringenSlesvig-HolstenMecklenburg-VorpommernBrandenburgSachsen-AnhaltOsnabrückLandkreis OsnabrückDelmenhorstOldenburg (Oldb)Landkreis WesermarschLandkreis VechtaLandkreis EmslandLandkreis Grafschaft BentheimLandkreis LeerEmdenLandkreis LeerLandkreis CloppenburgLandkreis AmmerlandWilhelmshavenMellumLandkreis AurichLandkreis AurichLandkreis WittmundLandkreis AurichLandkreis FrieslandLandkreis OldenburgLandkreis CuxhavenLandkreis OsterholzLandkreis VerdenLandkreis StadeLandkreis HarburgLandkreis LüneburgLandkreis Lüchow-DannenbergLandkreis HeidekreisLandkreis UelzenLandkreis CelleLandkreis Rotenburg (Wümme)Lage des Osnabrück in Niedersachsen (anklickbare Karte)
Om dette billede

Koordinater: 52°16′44″N 08°02′35″Ø / 52.27889°N 8.04306°Ø / 52.27889; 8.04306

Osnabrück er en by i Niedersachsen i Tyskland, ca. 80 km nord/nordøst for Dortmund, 45 km nordøst for Münster og ca. 100 km vest for Hannover. Den er beliggende i en dal lukket inde mellem Wiehengebirge og den nordlige spids af Teutoburgerskoven, som er en række parallelle højdedrag, som løber i retning sydøst mod Bielefeld og videre til Detmold. Derfor er dette smukke område attraktivt for bl.a. cykelryttere. Pr. 31. december 2009 var befolkningstallet på 163.514, hvilket gør Osnabrück til den 3. største by i Niedersachsen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Teater i Osnabrück

Osnabrück blev grundlagt i 780 af Karl den Store, frankernes konge, selvom datoen ikke er fuldstældig sikker. Nogen tid efter, formodentlig i 803, blev byen sæde for Osnabrücks bispedømme. Denne datering er også usikker, men det gør Osnabrück til det ældste bispedømme i Sachsen. I 889 fik den købmands-, told- og møntprivilegier af kong Arnulf af Kärnten. Den bliver for første gang betegnet som en "by" i optegnelser fra 1147. Kort efter, i 1157, gav kejser Frederik Barbarossa byen befæstningsprivilegier (Befestigungsrecht). De fleste af tårnene, som var en del af den middelalderlige befæstning, kan stadig ses i byen i dag. Osnabrück blev medlem af Hanseforbundet i det 12. århundrede.

Byen, som stadig har bispesæde, har en middelstor katedral i senromansk stil. Selvom intet er tilbage af den oprindelige katedral fra byens grundlæggelse, har udgravninger sporet de ældste dele af den nuværende bygning tilbage til det 10. århundrede. Det meste af den stammer dog fra det 12. og 13. århundrede med koret som en senere gotisk tilføjelse. Interessant nok fylder det sydvestlige tårn, som også blev tilføjet senere i gotisk stil, fire gange så meget som det ældre, nordvestlige tårn. Planen om at rejse det andet tårn blev aldrig til noget, hvilket har gjort, at de to tårne har meget forskellige proportioner.

Efter at befolkningen valgte at tilslutte sig den protestantiske reformation, ledte dette til en længerevarende konflikt med den katolske biskop. En konflikt, som ikke blev løst før i det 17. århundrede. Den vigtigste begivenhed i byens historie var muligvis forhandlingerne fra1643 til 1648, som førte til den westfalske fred, der afsluttede Trediveårskrigen. Fordi de katolske og protestantiske delegationer nægtede at forhandle ansigt til ansigt, sad katolikkerne i Münster, mens protestanterne befandt sig i Osnabrück. Friedenssaalen, hvor forhandlingerne fandt sted, kan ses i byens imponerende rådhus fra 1517. For byens vedkommende førte den westfalske fred til den unikke ordning, at byen skulle styres skiftevis af en romersk-katolsk og af en protestantisk biskop, hvor de protestantiske bisper blev udnævnt af hertugerne af Braunschweig-Lüneburg. Dette førte til, at den sidste fyrstebiskop, Prins Frederick, hertug af York og Albany (1763-1827), blev valgt som biskop blot 196 dage gammel, for at han så kunne beholde stillingen så længe som muligt. I dag er byens befolkning nogenlunde ligelig fordelt mellem de to trosbekendelser.

Heger Tor

I kølvandet på sekulariseringen, som gik forud for opløsningen af det Tysk-romerske rige, blev bispesædet i Osnabrück annekteret af kongeriget Hannover i 1803. Dette blev godkendt af Wienerkongressen i 1815. Først i 1858 blev bispedømmet genoprettet som en kirkelig entitet, mens byen fortsat tilhørte Hannover og dermed blev en del af Preussen, da Hannover blev annekteret i 1866.

Osnabrück led voldsomt under bombetogterne i slutningen af 2. verdenskrig, men visse dele af de historiske bygninger er blevet genopført. Derfor er nutidens Altstadt måske ikke fuldstændig original, men den giver dog stadig et indtryk af at være en middelalderlig by.

Osnabrück har fortsat en British Army garnison som en del af British Forces Germany (BFG). Mange kaserner ligger fortsat i byen; den største er Imphal Barracks med lokalt hovedkvarter i Quebec Barracks. Som bekendtgjort af MOD vil den 4. panserdivision forlade Osnabrück i 2008/2009. Dette kan muligvis nu udsættes til 2010/2011 da kasernerne i Catterick stadig ikke er færdigbygget.

Byen huser også karrosserifabrikanten Karmann, som bl.a. har bygget Volkswagen Karmann Ghia, Volkswagen Golf Cabriolet og Volkswagen Golf Variant.

Berømte personligheder fra Osnabrück[redigér | redigér wikikode]

Personligheder fra Osnabrück har f.eks. været forfatteren Erich Maria Remarque og maleren Felix Nussbaum, til hvem byen byggede et meget moderne museum designet af Daniel Libeskind. Det åbnede i 1998. Det ligner en nedskaleret version af den samme arkitekts velkendte Jüdisches Museum Berlin. Den britiske kong George 1. blev født og voksede op her, og poeten og videnskabsmanden Johann Ernst Hanxleden blev også født i Osnabrück ligesom den nuværende premierminister i Niedersachsen, Christian Wulff og reggaemusikeren Gentleman.

Akademisk uddannelse i Osnabrück[redigér | redigér wikikode]

Som supplement til Universität Osnabrück (Osnabrücks universitet) og Fachhochschule Osnabrück (Universitet for anvendt videnskab), har Katholische Fachhochschule Norddeutschland (det katolske universitet i Nordtyskland) nogle af dets fakulteter i byen.

Trafik[redigér | redigér wikikode]

Osnabrück er forbundet med A1 og A30. Den deler Münster/Osnabrück lufthavnen med byen Münster.

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]