Bombeangrebet mod Guldsmedgade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
De enorme ødelæggelser i Guldsmedgade, Aarhus. Efter bombeattentatet d. 22 Februar 1945
Guldsmedgade, Aarhus. Efter bombeattentatet d. 22 Februar 1945
Guldsmedgade, Aarhus. Efter bombeattentatet d. 22 Februar 1945

Bombeangrebet mod Guldsmedgade var en af de voldsomste begivenheder i Aarhus under Anden verdenskrig. Bomberne ramte natten til den 22. februar 1945, hvor voldsomme eksplosioner skabte enorme ødelæggelse i det indre Aarhus.

Aktionen var Schalburgtage og havde karakter af at være en decideret terroraktion, der skulle sprede død, ødelæggelse og frygt i den danske befolkning. Angrebene var en følge af at modstanden i Danmark mod besættelsen i 1943 efterhånden var vokset til mere end blot et irritationsmoment for tyskerne. Og det var så fra tysk side bestemt at modstandsbevægelsens sabotager og drab på tyske soldater og danskere i tysk tjeneste skulle gengældes med bombeattentater og nedskydninger af danske borgere.

Det menes at aktionerne i Guldsmedgade var en del af de drabs- og terroraktioner som Petergruppen, anført af Henning Brøndum og Kai Henning Bothildsen Nielsen udførte i Aarhus. Af samtiden benævnt rædselsnætterne sidst i februar 1945 i Aarhus.

Sprængninger og fosforbomber ødelagde store dele af Guldsmedgade. Hvor bomberne var indstillet forskudt til store fare for dem, der deltog i redningsarbejdet. Syv mennesker mistede livet i forbindelse med bombeeksplosionerne. Desuden myrdede Petergruppen et forbipasserende vidne.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Besættelsesmuseet Aarhus
  • Andresen, Georg m. fl. (1946). Aarhus under Besættelsen, Forlaget Aros.