Borg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Borg Nürnberg i Tyskland

Borgen som bygningværk er opstået for hundreder af år siden samtidig med behovet for at forsvare sig mod fjender opstod. Forsvarsvolde, først af jord og evt. træpalisader, senere afløst af store murede volde, omkransede en strategisk vigtig bebyggelse, der ofte var beboelse for magthaverne. Voldene udbyggedes med tårne og fæstninger; de var centrum for hære.

En borg adskilte sig fra et slot ved kun at have små udvendige vinduer, det skulle være vanskeligt at skyde ind gennem dem. Porthvælvingen var lang og smal, så det blev sværere at trænge ind. Den var ofte snoet indad, så der heller ikke kunne skydes ind gennem den.

De borge, der stadig benyttedes til forsvar, udviklede sig til fæstninger mellem store volde og grave i stjerneform som Københavns Kastel og Kronborg.

I Vordingborg skal Danmarks Borgcenter indsamle og formidle viden om borge. Adskillige byer har deres navn efter de borge, de er vokset op i ly af. I Danmark Skanderborg, Aalborg, Nyborg, Vordingborg, Svendborg, Sønderborg, Viborg, Nordborg og Kalundborg, i Tyskland Oldenburg, Nürnburg, Ratzeburg, Hamburg, Magdeburg osv. og i Frankrig fx Cherbourg og Strassbourg.

Forskellige dele af en borg

Barfred var et hovedborgtårn i en middelalderborg, der blandt andet tjente som tilflugtssted under belejring. Navnet kommer af tysk Bergfried – altså bjerg-fred; ordet borg er afledt af bjerg med hentydning til dens placering på højder.

Donjon var et centralt borgtårn udviklet fra motte-and-bailey-befæstninger. Ordet er en variant af dungeon, der hentyder til grotterne inden for de tykke ydermure, der var beregnet til at modstå belejringer.

En motte-and-bailey var en befæstning med en eller flere borgbanker, volde – typisk forstærkede naturlige højdepunkter – med et centralt tårn, palisadeværk og en tilknyttet avlsgård. Ofte var banken indrammet af en voldgrav, der kunne være helt eller delvist oversvømmet. Bortset fra fundamenterne var bygningsværkerne af træ.

En motte var en borgtype, der forekom i Danmark fra den tidlige middelalder. Motten bestod af en høj med omkringliggende grav. I udlandet var dens højde 4-15 meter, i Danmark var højden sjældent mere end et par meter. Motten udvikledes hurtigt til en kombination: motte-and-bailey. Volde og grave.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
ArkitekturSpire
Denne arkitekturartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.