Christian Rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Christian Rose
Død 1711 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Digter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Rose (død 1711) var en dansk digter.

Roses fødselsår er lige så lidt bekendt som hans herkomst og fødested. Jacob Bartholin angiver København; Nyerups gisning, at han var nordmand, finder kun svag støtte i hans vers. I 1695 blev han student fra Roskilde, og 1696-97 var han kantor ved skolen i Odense. Som så mange af tidens digtere var han fattig og forfalden og fik aldrig nogen eksamen.

Rose døde under pesten i København 1711 (begravet 4. april). Skønt han således døde ung, nåede han i sin tid et vist digterry og roses af kendere som Andreas Hojer og J.E. Schlegel for sin oversættelse af Ovids Heroider: "Elskende Fyrsters og Fyrstinders Klage- og Kjærlighedsbreve" (1703), og det forudskikkede dedikationsvers til generalmajor Johan Rantzau.

Rose deltog i versekrigen i anledning af Sorterups Poetiske Skansekurv (1709), hvori han var bleven angreben, og oversatte 1710 Kingos morgen- og aftensange i vekslende latinske versemål med dedikation til Rostgaard, som 1739 lod disse Odæ sacræ Kingovianæ udgive.

I øvrigt haves under Roses navn nogle få utrykte lejlighedsvers, deriblandt temmelig plumpe smædedigte, som ingenlunde hæver sig over tidens sædvanlige niveau.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, side 602,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.