Colin Powell

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Colin Powell
Colin Powell med præsident Ronald Reagan i 1988


Colin Luther Powell (født 5. april 1937 i New York, New York, USA) var den 65. amerikanske udenrigsminister. Han blev indsat i embedet 20. januar 2001 og var den højest rangerende sorte i et offentligt embede i USA's historie. Han blev udnævnt af George W. Bush den 16. december 2000 og énstemmigt accepteret af det amerikanske senat. Den 26. januar 2005 trådte han af som udenrigsminister og blev erstattet af Condoleezza Rice.

Powell var national sikkerhedsrådgiver fra 1987 til 1989.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Powell var professionel soldat i 35 år og avancerede til 4-stjernet general.

Under Vietnam-krigen, tjente Powell som rådgiver fra 1962 til 1963. Han vendte tilbage til Vietnam, 1968 til 1970, hvor han avancerede fra executive officer til major.

Han blev senere i offentligheden anklaget for at forsøge at neddysse oplysningerne fra et brev (fra Tom Glen – en soldat i 11th Light Infantry Brigade), som omhandlede My Lai-massakren. Powell skrev: "En direkte tilbagevist af denne beskrivelse er fremragende forbindelser mellem de amerikanske soldater og det vietnamesiske folk." Senere blev Powells vurdering betegnet som hvidvaskning af nyheden om massakren. Powell har senere udtalt: "Jeg var i en enhed, som jeg føler, var ansvarlig for My Lai. Men i krig er den slags forfærdelige ting noget som sker hver dag, igen og igen. Men de mangler stadigvæk at blive beklaget".

Powell blev senere "senior military assistant" for forsvarsminister Casper Weinberger, hvem han assisterede under invasionen af Grenada (1983) og under luftangrebet på Libyen (1986).

Powell beklædte (1987 til 1989) stillingen som national sikkerhedsrådgiver for Ronald Reagan.

I USA værdsættes Powells loyalitet som officer meget højt. Som en militær strateg, har han slået til lyd for en tilgang til militære konflikter, Powell-doktrinen, der maksimerer mulighederne for succes og minimerer tab. Et element i denne tankegang er brugen af overvældende magt, som han anvendte, da han i 1991, som USA´s Stabschef(1989 til 1993), ledte de amerikanske styrker i Operation Desert Storm, også kaldet Golfkrigen.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: