Lawrence Eagleburger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lawrence Eagleburger

Personlig information
Født 1. august 1930 Rediger på Wikidata
Milwaukee, Wisconsin, USA Rediger på Wikidata
Død 4. juni 2011 (80 år) Rediger på Wikidata
Charlottesville, Virginia, USA Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjerteanfald, lungebetændelse Rediger på Wikidata
Gravsted Arlington National Cemetery Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Politisk parti Republikanske parti Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted University of Wisconsin–Stevens Point,
University of Wisconsin-Madison Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Diplomat, politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Presidential Citizens Medal Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Lawrence Sidney Eagleburger (født 1. august 1930 i Milwaukee, Wisconsin, USA, død 4. juni 2011) var en amerikansk republikansk politiker og diplomat. Han var USA's udenrigsminister 19921993.

Eagleburger aflagde sin mastergradseksamen ved University of Wisconsin-Madison. I 1957 blev han ansat af USA's udenrigsdepartement, og han gjorde tjeneste i forskellige stillinger på ambassader og konsulater, blandt andet i Beograd 1961-1965. I 1969-1971 gjorde han tjeneste som medarbejder hos præsidentens sikkerhedsrådgiver Henry Kissinger. Han var USA's ambassadør i Jugoslavien 1977-1980. Under præsident Ronald Reagan gjorde han tjeneste i flere år som assisterende udenrigsminister (nummer tre i departementet).

Eagleburger var USA's viceudenrigsminister (nummer to i USA's udenrigsdepartement) 1989-1992 og var udenrigsminister 1992-1993 under præsident George H.W. Bush. Den europæiske presse fremstillede ham som proserbisk, og det bidrog til, at nogen kaldte ham Lawrence of Serbia, et ordspil med henblik på den britiske Lawrence of Arabia. Ved siden af tjenesten som viceudenrigsminister var han også præsidentens rådgiver i spørgsmål, som gjaldt krisen i Jugoslavien 1989-1992.

Eagleburger deltog i arbejdet til Iraq Study Group, en kommission ledet af James Baker og Lee Hamilton, som i december 2006 publicerede sine anbefalinger for en ny strategi i Irakkrigen. Han erstattede Robert Gates i slutfasen af kommissionens arbejde i november 2006.

Efterfulgte:
James Baker
USA's udenrigsminister
19921993
Efterfulgtes af:
Warren Christopher
USASpire
Denne artikel om en amerikansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker