Dar al-Harb

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ambox scales.svgDenne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.

Det arabiske begreb, Dar ul-Harb (دار الحرب), betyder ordret oversat "Krigens hus", og det bruges om alle områder af Verden, som ikke står under islamisk herredømme. I modsætning til det står Dar ul-Islam (دار الاسلام), som er de islamiske områder. Når der er tale om religiøse forhold bruges også begrebet Dar ul-Kufr (دار الكف), som ordret oversat betyder "Vantroens hus".

Krigshandlinger over for Dar ul-Harb landene bliver ikke betragtet som krig ud fra et traditionelt, islamisk synspunkt, og de betegnes heller ikke som krige, men i stedet som indledninger, Futuhat (فتحات). Efter traditionel, islamisk opfattelse kan der ikke blive fred, Salam, med Dar ul-Harb, men kun en tidsmæssigt begrænset våbenstilstand, Hudna. Dette forhold betegnes ofte som Djihad, der egentlig betyder "anstrengelse".

Den, som fører djihad, betegnes som Mudjahid, flertal: Mudjahidun, henholdsvis i genitiv og akkusativ: Mudjahidin (مجهيد, مجهيدوب, مجهيديب). Enhver muslim har pligt til at udføre Djihad. Den, som bliver dræbt under "Djihad", når som shahid (سهيد), ordret oversat: "vidne, martyr", direkte ind i den islamiske himmel, hvor man er omgivet af de såkaldte paradisjomfruer og andre glæder.

Egentlig og efter den oprindelige opfattelse er det forbudt for en muslim at leve i Dar ul-Harb, og han skal, når det på én eller anden måde bliver muligt, udvandre til Dar ul-Islam, sådan som profeten Muhammed udvandrede fra Mekka, da den endnu ikke var islamisk, til det islamiske Medina (Hidjra = "Udvandring").

I nyere tid har man skabt begreberne "Dar-ul-Sulh" (Aftalens hus) og "Dar-ul-Ahad", som har samme betydning. De betegner områder, som har indgået en aftale med Dar ul-Islam, og som er forpligtet til at betale tribut. Disse områder skal muslimer ikke ubetinget udvandre fra. Da der var mange muslimer, der ikke udvandrede fra Indien til Pakistan efter landets deling, selv om Indien ikke var forpligtet til tributbetaling, talte man om begrebet Dar-ul-Aman, "Ordningen hus", hvor muslimer kan leve efter deres egne regler, og som de derfor ikke er nødt til at udvandre fra. Der var dog mange indiske muslimer, som fulgte den traditionelle opfattelse og udvandrede til Pakistan.