Den Jødiske Brigade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Emblem for Den Jødiske Brigade.

Den Jødiske Brigade (Engelsk: Jewish Brigade) var den eneste militære enhed af sin art i britisk tjeneste under 2. verdenskrig. Den Jødiske Brigade, som var en helt frivillig brigade, bestod hovedsagelig af jøder fra mandatområdet i Palæstina. Etableringen af brigaden var resultatet af hårdt arbejde af jøderne i Palæstina og zionistbevægelsen.

Det specielle ved brigadens oprettelse var, at den zionistiske organisation på den ene side var i opposition til briterne, som var travlt optaget af at forhindre jøder i at komme ind i Palæstina, og på den anden side naturligt nok måtte være i opposition til de tyske nazister, som i Europa var i færd med at igangsætte Holocaust.

Briterne havde i Hvidbogen af 1939 gjort klart, at man ikke længere sympatiserede med idéen om en jødisk stat i Palæstina og gjorde nu i stedet alt, hvad man kunne, for at komme araberne i møde. At palæstinensiske jøder derfor meldte sig i britisk uniform, var et simpelt spørgsmål om, hvad der var værst: den britiske kolonialisme eller den tyske nazisme. Og stillet over for det valg fandt mange jøder, at der der var ikke så meget at tænke over. Der foregik et omfattende tysk-nazistisk samarbejde med araberne og med de arabiske lande, og Adolf Hitler havde lovet Stormuftien af Jerusalem, at såfremt det endte med en tysk sejr, ville hele den jødiske befolkning i Palæstina blive udslettet.

Winston Churchill pressede på for oprettelsen af Den Jødiske Brigade, som blev indrulleret i The East Kent Regiment, kaldet "The Buffs". Disse kompagnier var igen en del af tre infanteri-bataljoner i det nyligt oprettede Palestine Regiment. Den Jødiske Brigade blev en kampenhed med ret til at benytte Davidstjernen på emblem og fane.

Efter en træningslejr i Egypten deltog de omkring 5.000 palæstinensiske jøder i Den Jødiske Brigade i bl.a. de sidste kampe på den italienske front under kommando af den canadisk-fødte brigadegeneral Ernest Benjamin. I maj 1945 blev brigaden flyttet til det nordøstlige Italien, hvor den for første gang mødte Holocaust-overlevende. I sommeren 1946 besluttede de britiske myndigheder at opløser brigaden, hvorfra de fleste nu strømmede over i de forskellige jødiske forsvarsforbund, bl.a. Haganah og Irgun, som senere efter uafhængighedserklæringen i 1948 dannedes Israel Defence Forces (IDF).

HistorieStub
Denne historieartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.