Adolf Joffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Adolf Joffe

Adolf Abramovich Ioffe.jpg

Personlig information
Født Адольф Абрамович Иоффе Rediger på Wikidata
10. oktober 1883 Rediger på Wikidata
Det Russiske Kejserrige
Død 17. november 1927 (44 år) Rediger på Wikidata
Moskva, Rusland Rediger på Wikidata
Dødsårsag Skudsår Rediger på Wikidata
Gravsted Novodevitjekirkegården Rediger på Wikidata
Politisk parti Sovjetunionens Kommunistiske Parti Rediger på Wikidata
Barn Nadesjda Joffe Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Simferopol Gymnasium №1,
Humboldt-Universität zu Berlin Rediger på Wikidata
Medlem af Alrussiske centralkomente Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Diplomat, revolutionær, politiker Rediger på Wikidata
Deltog i 6. kongres af det Russiske Socialdemokratiske arbejderparti,
7. kongres af det Kommunistiske Parti i Rusland (B) Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Moskvas statsuniversitet Rediger på Wikidata
Arbejdssted Sovjetunionen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Adolf Abramovitj Joffe (russisk: Адо́льф Абра́мович Ио́ффe tr. Adolf Abramovitj Ioffe ; født 10. oktober 1883 i Simferopol, død 16. november 1927 i Moskva) var en sovjetisk politiker og diplomat.

Joffe, som var af jødisk oprindelse, måtte på grund af sin deltagelse i den russiske revolutionsbevægelse forlade Rusland og opholdt sig mestendels i Vesteuropa. Sammen med Lev Trotskij oprettede han i 1908 den socialdemokratiske avis Pravda. Han vendte tilbage til Rusland 1912, men blev fængslet og sendt til Sibirien. Fra 1903 til 1917 var Joffe mensjevik, men sluttede sig i forbindelse med oktoberrevolutionen til bolsjevikkerne. Joffe var fra december 1917 til marts 1918 Ruslands hovedforhandler ved fredsforhandlingerne i i Brest-Litovsk 1918 og blev derefter ambassadør i Berlin. På grund af sine kontakter med revolutionære kredse og indsmugling af revolutionær propaganda i diplomatposten blev han udvist derfra sammen med hele den russiske delegation tre dage før den tyske novemberrevolution. Han ledte derefter fredsforhandlingerne med Estland, Litauen, Letland og Polen, deltog september 1922 i forhandlingerne i Tjang-tjun mellem Fjernøstlige Republik og Japan, fra 1922 til 1924 var han Sovjetunionens ambassadør i Kina og undertegnede i 1923 en samarbejdsaftale med nationalistlederen Sun Yat-sen, var derefter i Wien 1924-1925, i Tokyo 1925 og derefter i Genova. Som følge af stalinismens fremvækst i Sovjetunionen, efter at Lev Trotskij var blevet udmanøvreret af partiet, fratoges Joffe alle politiske positioner, samtidig med at han blev alvorligt syg, og han begik i forbindelse hermed selvmord.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]