Bresjnevdoktrinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Partisekretær Leonid Bresjnev.

Bresjnevdoktrinen var en del af Sovjetunionens udenrigspolitik. Doktrinen blev første gang lanceret af S. Kovalev den 26. september 1968 i en artikel i Pravda under overskriften "Suverænitet og de socialistiske landes internationale forpligtelser". Leonid Bresjnev bekræftede doktrinen ved en tale ved Polens forenede arbejderpartis 5. Kongres den 13. november 1968 med ordene:

"Når indre og ydre kræfter, som er fjendtlige over for socialismen, forsøger at dreje udviklingen i et socialistisk land tilbage for at genindføre et kapitalistisk system... er dette ikke længere udelukkende et anliggende for folket i dette land, det er også et fælles problem, der angår alle socialistiske lande".

Doktrinen blev formuleret efter, at Sovjetunionen ved sin invasion i 1968 havde knust Foråret i Prag og andre sovjettiske invasioner, herunder invasionen i Ungarn i 1956 og nedkæmpelsen af opstanden i Berlin i 1953.

Bresjnevdoktrinen blev i 1989 afløst af Sinatradoktrinen, som var det navn Michail Gorbatjov spøgende brugte om den nye politik, der tillod Warszawapagtens medlemmer at bestemme deres egen politik.

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: