Riga-freden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Riga-freden var en fredsaftale, der afsluttede den polsk-sovjetiske krig. Aftalen mellem Polen og Sovjetunionen blev undertegnet i Riga den 18. marts 1921.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Efter 1. verdenskrig var det uafhængige Polen ivrig efter at udnytte den russiske borgerkrig til at indlemme de områder, som Den polsk-litauiske realunion havde mistet til Rusland ved Polens tre delinger. Omvendt var de russiske bolsjevikker ivrige efter at eksportere deres revolution, om nødvendigt med magt. Hvis sovjetstyrkerne havde okkuperet Polen, ville de have været i en position, hvor de kunne have ydet de tyske kommunister hjælp og muligvis sikret en revolution i Tyskland. Sovjetstyrkerne blev imidlertid slået af polske styrker i slaget ved Warszawa og var efter dette nederlag i defensiven og blev efterhånden presset til at indgå en fredsaftale.

Fredsaftalen[redigér | redigér wikikode]

Polens grænser efter Riga-freden

Fredsforhandlingerne indledtes den 17. august 1920 i Minsk, men da den polske modoffensiv kom nærmere byen, blev forhandlingerne flyttet til Riga og genoptaget der den 21. september. Efter flere runder med forslag fra parterne fremsatte sovjetforhandlerne den 5. oktober et tilbud, som de polske forhandlere accepterede. En våbenhvileaftale blev undertegnet den 12. oktober og trådte i kraft den 18. oktober 1920.

Efter, at våbenhvilen var trådt i kraft, fortsatte selve fredsforhandlingerne over vinteren og foråret 1920-1921. Det var stor uenighed på polsk side, blandt andet var general og den senere statsleder Józef Piłsudski stærkt kritisk over for forhandlingsmandatet og den endelige aftale.