Minsk-aftalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Underskrift af Minsk-aftalen

Minsk-aftalen (russisk: Беловежские соглашения, hviderussisk: Белавежскія пагадненьні,ukrainsk: Біловезькі угоди) er den aftale, som erklærede Sovjetunionen opløst og etablerede SNG, Sammenslutningen af Uafhængige Stater i stedet. Den blev undertegnet på statens datja nær Viskuli i Białowieska-skoven i Hviderusland den 8. december 1991 af ledere fra Hviderusland, Rusland og Ukraine.

Transliteration[redigér | rediger kildetekst]

Aftalen, der på dansk kaldes Minsk-aftalen, transskriberes bl.a. som Belavezh-aftalerne, Belovezh-aftalerne, Belovezha-aftalerne, Belavezha-aftalerne, Belovezhskaya-aftalerne, Belaya Vezha-aftalerne. Navnet på engelsk er "Belavezha Accords".

Aftalen[redigér | rediger kildetekst]

Deltagerne på mødet var daværende præsidenter Boris Jeltsin fra Rusland, Stanislav Sjusjkevitsj fra Hviderusland og Leonid Kravtsjuk fra Ukraine. Om aftenen den 8. december sendte de en pressemelding ud via TASS, hvor de erklærede at "Vi, republikken Hviderusland, den russiske rådsrepublik og Ukraine erklærer, at Sovjetunionens eksistens som folkeretssubjekt og som geografisk-politisk realitet har ophørt at eksistere".[1]

Den sovjetiske præsident Mikhail Gorbatjov havde længe arbejdet for en reform af unionen, men aftalen etablerede et nyt forbund uden central politisk ledelse, Sammenslutningen af Uafhængige Stater eller SNG.

Den 25. december 1991 gik Gorbatjov af, og Jeltsin overtog magten. Unionen var allerede politisk død, da delrepublikkene, deriblandt Rusland, allerede havde overtaget al styring.

Før opløsningen den 25. december 1991 bestod unionen af 15 republikker, hvoraf Rusland var størst både areal- og befolkningsmæssigt. Dagen efter var Sovjetunionen officielt opløst, og inden slutningen af året var alle sovjetiske institutioner nedlagt.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Sovjetunionen afviklet med en underskrift". NTBtekst (09.12.1991)

Koordinater: 52°37′22.3″N 23°57′19.41″Ø / 52.622861°N 23.9553917°Ø / 52.622861; 23.9553917

Zarens faneSpire
Denne artikel om Ruslands historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie