Erik Paaske

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Erik Paaske
Personlig information
Født 21. august 1933 Rediger på Wikidata
Kolding, Danmark Rediger på Wikidata
Død 13. juni 1992 (58 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Frederiksberg Ældre Kirkegård Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelses­sted Det Kongelige Teaters elevskole Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Sanger, stemmeskuespiller, skuespiller Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Teaterpokalen (1979)
LO's kulturpris (1984) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Erik Johannes Paaske (født 21. august 1933 i Strandhuse ved Kolding – død 13. juni 1992 i København) var en dansk skuespiller og sanger.

Paaske var søn af cementstøber Frithjof Paaske og Johanne Dorthea Thomasson. Forældrene var viet i Nr. Bjert kirke i 1922, og Erik blev døbt i Sct. Nikolaj Kirke i Kolding. Paaske blev udlært som murer i Kolding i 1952. Derefter arbejdede han som sådan på Kolding-egnen i seks år samtidig med, at han supplerede indtægten ved at være gårdsanger og musiker ved bal. Hans hobby var at spille amatørkomedie.

Skuespilleren Søren Weiss overtalte Paaske til at tage til København for at indlede en skuespilleruddannelse, som han påbegyndte i 1958.

Erik Paaske gennemførte sin elevuddannelse i 1961 og opholdt sig de næste 13 år på Det Kongelige Teater. Herefter fik Paaske engagementer ved Folketeatret, Det Danske Teater, Aalborg Teater, Odense Teater og Nørrebros Teater. I 1975 optrådte han ligeledes i Cirkusrevyen, som han atter medvirkede i i 1985, 1986 og 1990.

Fra tv huskes Paaske nok især fra krimiserien Ka' De li' østers? (1967) og som redaktør Heilbunth i Livsens Ondskab (1971), men også på det musikalske område huskes Erik Paaske som en stor visekunstner med mange plader bag sig.

Paaske havde også stor teatersuccess som Tewje i "Spillemand på en tagryg", som han spillede tre gange i Aalborg, i Odense og på Nørrebros Teater.

I 1979 modtog Paaske Teaterpokalen. I 1984 modtog han LO's kulturpris.

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Erik Paaske var fra den 23. december 1970 og frem til sin død gift med sekretær, fru Eva Margit Paaske, datter af arbejdsmand Holger Frich Jensen og kantinebestyrerske Agnes Nielsine Marie Jensen f. Blæsbjerg. Margit Paaske voksede op i Holstebro og blev efter ægtemandens død boende på Frederiksberg. Margit Paaske døde 2016 og ligger begravet ved sin mands side. Paaske levede hele sit voksne liv på Frederiksberg Allé 29.

I sommeren 1992 afgik Erik Paaske ved døden af nyrekræftRigshospitalet, i en alder af 58 år. Han er begravet på Frederiksberg ældre kirkegård.

Film i uddrag[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne danske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi