Frantz Fanon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frantz Omar Fanon
Vestlig filosofi
20. århundrede
Frantzfanonpjwproductions.jpg
Frantz Fanon
Personlig information
Født 20. juli 1925(1925-07-20)
Fort-de-France, Martinique
Død 6. december 1961 (36 år)
Bethesda, Maryland, USA
Dødsårsag Leukæmi
Nationalitet Fransk og algerisk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Lyons universitet
Fagområde Filosofi, psykiatri
Skole/tradition Kontinental filosofi, eksistentialisme, marxisme
Påvirket af Aimé Césaire, Sigmund Freud, Patrice Lumumba, Karl Marx, Maurice Merleau-Ponty, Jean-Paul Sartre, Léopold Sédar Senghor
Har påvirket Simone de Beauvoir, Stokely Carmichael, De Sorte Pantere, Saidiya Hartman, Patrice Lumumba, Huey Newton, Kwame Nkrumah, Jean-Paul Sartre, Frank Wilderson III

Frantz Omar Fanon (20. juli 19256. december 1961) var en revolutionær forfatter, psykiater, filosof og politisk aktivist fra det franske departement Martinique i Caribien. I sit forfatterskab undersøgte han forskellige former for racisme, ligesom han kritiserede den europæiske kolonialisme og dens afhumaniserende virkning på de oprindelige befolkninger.

Liv[redigér | rediger kildetekst]

I 1943, under 2. Verdenskrig, meldte Fanon sig til de frie franske styrker for at kæmpe mod nazismen med denne begrundelse: "Denne krig er en kamp for friheden. Derfor drejer den sig om os."[1]. I sit soldaterliv mødte han imidlertid igen racismen, som han kendte hjemme fra de franske Antiller.

Efter krigen begyndte Fanon at studere medicinuniversitetet i Lyon og specialiserede sig fra 1951 i psykiatri. Da han havde afsluttet sin uddannelse begyndte han at arbejde som afdelingslæge på det psykiatriske hospital i Blida-Joinville i Algeriet.

Den algeriske uafhængighedskrig brød ud i 1954. Fanon støttede oprøret, og kom året efter i kontakt med oprørslederne i FLN (Algeriets Nationale Befrielsesfront). Det ledte til, at han på grund af sine overbevisninger i 1956 fratrådte sin stilling på hospitalet. Siden arbejdede han blandt andet som FLN's ambassadør i Ghana. Hen mod slutningen af sit korte liv brugte han desuden meget af sin tid på at skrive Fordømte her på jorden.[2]

Forfatterskab[redigér | rediger kildetekst]

Fanons første bog Sort hud, hvide masker (Peau noire, masques blancs, endnu ikke oversat til dansk) blev udgivet i 1952. I bogen beskriver Fanon, hvordan den sorte - ofte ubevidst - oplever og lever racismen. Bogen har været en vigtig teoretisk inspiration for mange, der har arbejdet med og mod racisme, og er blandt andet en af de centrale tekster i den afropessimistiske tradition.

Hovedværket Fordømte her på jorden (Les damnés de la terre) fra 1961 tager - med afsæt i Fanons erfaringer fra Algeriet - fat på spørgsmålet om befrielsen af det, man dengang kaldte den tredje verden (i dag Det Globale Syd).

I bogen introducerer Fanon ideen, om at social vold er en nødvendighed for en succesfuld afkolonisering. Han kritiserer desuden de nationale borgerskabers dominans i mange af de nationalistiske partier, der kæmpede for selvstændighed i den tredje verden. Fanon så disse eliter som parasitter, der forhindrede en reel befrielse. Værket var kontroversielt, men har været en væsentlig inspirationskilde for nationale befrielsesbevægelser i både Afrika og Asien samt hos afroamerikanere i USA, blandt andre De sorte pantere.[3]

Fanon har desuden skrevet en række artikler og essays, hvoraf nogle af samlet i Racisme og kultur.

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Af Fanon[redigér | rediger kildetekst]

Frantz Fanon har skrevet to bøger samt en række artikler og essays. Følgende foreligger på dansk:


På engelsk foreligger desuden:

  • Fanon, Frantz (1967 [1952]): Black Skin, White Masks, Grove Press. Overættelse ved Charles Lam Markmann.
  • Fanon, Frantz (1965 [1959]): A Dying Colonialism, Grove Press. Oversættelse ved Haakon Chevalier.
  • Fanon, Frantz (1969 [1964]): Toward the African Revolution, Grove Press. Oversættelse ved Haakon Chevalier.

Om Fanon[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Fanon: Racisme og kultur, s. 8
  2. ^ Ibid., s. 9
  3. ^ "DE 10 BEDSTE FAGLITTERÆRE BØGER OM U-LANDENE". netpublikationer.dk. 2005. Arkiveret fra originalen 16. august 2016. Hentet 18. juli 2017.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Postkolonialisme


FrankrigSpire
Denne biografi om en franskmand er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi