FTF

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

FTF (engelsk: FTF – Confederation of Professionals in Denmark[1]) var en dansk hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.[2] Mere end 80 forskellige fagforeninger og forbund arbejdede i FTF sammen i forhold til arbejdsgivere, politikere, danske og internationale myndigheder og offentligheden. FTF blev stiftet i 1952 og var partipolitisk uafhængig.

FTF hed oprindeligt Fællesrådet for Danske Tjenestemands- og Funktionærorganisationer og senere Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, men det blev på kongressen i november 2006 besluttet at afskaffe det lange navn og blot kalde organisationen for FTF.

Den 13. april 2018 godkendte FTF og LO at stifte en ny, fælles hovedorganisation, forkortet FH. Siden d. 1. januar 2019 har FH været en realitet.[3]

Medlemsorganisationer[redigér | redigér wikikode]

FTF's 80 medlemsorganisationer med i alt 450.000 medlemmer omfattede vidt forskellige fagforbund. FTFs medlemmer fandtes både på det private og det offentlige arbejdsmarked. Tre fjerdedele af medlemmerne i organisationerne arbejdede i det offentlige.

Blandt medlemsorganisationerne var:

Fælles for organisationerne var, at deres medlemmers uddannelser var professions- og erhvervsrettede.[forklar yderligere]

Ledelse[redigér | redigér wikikode]

Bente Sorgenfrey blev ved kongressen i november 2003 og igen i 2006 og 2009 valgt til FTF's formand for en tre-årig periode. Siden udpegede forretningsudvalget Kent Pedersen til næstformand.

FTF's opgaver[redigér | redigér wikikode]

FTF dækkede en stor del af det danske arbejdsmarked og sad med i en lang række udvalg, nævn, arbejdsgrupper, hvor rammebetingelser for medlemmernes fremtidige forhold blev afgjort.

Derudover udførte FTF en række opgaver:

  • Politisk arbejde og forhandling af trepartsaftaler mv. FTF arbejdede med at forbedre lovgivningen og med følgerne af nye love om arbejdsmarkedspolitik, arbejdsmiljø, uddannelser, socialpolitik, osv. Endvidere indgik FTF i partnerskaber og andre forpligtende samarbejder med væsentlige interessenter.
  • Analyser og undersøgelser. Herunder økonomiske analyser af fx lønudvikling, skatte- og finanspolitik, kommunal- og finansaftaler og af tendenser i den internationale politik. FTF's økonomer støttede også organisationerne med beregninger fx ved overenskomstforhandlinger.
  • Bistand til medlemsorganisationerne, for eksempel i form af juridisk bistand i blandt andet arbejdsretten, hjælp med arbejdsskadesager og hjælp til at behandle sociale sager.
  • Uddannelsestilbud til medlemsorganisationerne.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ That is FTF - in English. FTF. Hentet 2018-06-08. 
  2. ^ Stigende medlemstal i FTF. FTF. Hentet 2018-06-08. 
  3. ^ "LO og FTF får ja til at samle 1,5 millioner lønmodtagere". Ritzau/Berlingske. 13. april 2018. Hentet 13. april 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]