FTF

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

FTF (engelsk: FTF – Confederation of Professionals in Denmark[1]) er en dansk hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.[2] Mere end 80 forskellige fagforeninger og forbund arbejder i FTF sammen i forhold til arbejdsgivere, politikere, danske og internationale myndigheder og offentligheden. FTF blev stiftet i 1952 og er partipolitisk uafhængig.

FTF hed oprindeligt Fællesrådet for Danske Tjenestemands- og Funktionærorganisationer og senere Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, men det blev på kongressen i november 2006 besluttet at afskaffe det lange navn og blot kalde organisationen for FTF.

Den 13. april 2018 godkendte FTF og LO at stifte en ny, fælles hovedorganisation.[3]

Medlemsorganisationer[redigér | redigér wikikode]

FTF's 80 medlemsorganisationer med i alt 450.000 medlemmer spænder vidt og findes både på det private og det offentlige arbejdsmarked. Tre fjerdedele af medlemmerne i organisationerne arbejder i det offentlige.

Blandt medlemsorganisationerne er Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd, BUPL, Finansforbundet, Farmakonomforeningen, Ergoterapeutforeningen, Dansk Socialrådgiverforening og Politiforbundet i Danmark. Fælles for organisationerne er, at deres medlemmers uddannelser er professions- og erhvervsrettede.[forklar yderligere]

Ledelse[redigér | redigér wikikode]

Bente Sorgenfrey blev ved kongressen i november 2003 og igen i 2006 og 2009 valgt til FTF's formand for en tre-årig periode. Siden har forretningsudvalget udpeget Kent Pedersen til næstformand.

FTF's opgaver[redigér | redigér wikikode]

FTF dækker en stor del af det danske arbejdsmarked og sidder med i en lang række udvalg, nævn, arbejdsgrupper, hvor rammebetingelser for medlemmernes fremtidige forhold bliver afgjort.

Derudover udfører FTF en række opgaver:

  • Politisk arbejde og forhandling af trepartsaftaler mv. FTF arbejder med at forbedre lovgivningen og med følgerne af nye love om arbejdsmarkedspolitik, arbejdsmiljø, uddannelser, socialpolitik, osv. Endvidere indgår FTF i partnerskaber og andre forpligtende samarbejder med væsentlige interessenter.
  • Analyser og undersøgelser. Herunder økonomiske analyser af fx lønudvikling, skatte- og finanspolitik, kommunal- og finansaftaler og af tendenser i den internationale politik. FTF's økonomer støtter også organisationerne med beregninger fx ved overenskomstforhandlinger.
  • Bistand til medlemsorganisationerne, for eksempel i form af juridisk bistand i blandt andet arbejdsretten, hjælp med arbejdsskadesager og hjælp til at behandle sociale sager.
  • Uddannelsestilbud til medlemsorganisationerne.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ That is FTF - in English. FTF. Hentet 2018-06-08. 
  2. ^ Stigende medlemstal i FTF. FTF. Hentet 2018-06-08. 
  3. ^ "LO og FTF får ja til at samle 1,5 millioner lønmodtagere". Ritzau/Berlingske. 13. april 2018. Hentet 13. april 2018. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]