Grundtvigsk Forum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vartov

Grundtvigsk Forum (tidligere Kirkeligt Samfund) er stiftet i København i 1898 og har sekretariat på Vartov i det indre København. Grundtvigsk Forum er en almenvelgørende forening med et landsdækkende netværk, der omfatter en række foreninger, kredse og enkeltmedlemmer. Foreningen er sat i verden for at bringe N.F.S.Grundtvigs tanker om frihed, ånd og fællesskab i spil i en nutidig sammenhæng. Netværket involverer sig derfor i aktuelle samfundsdebatter inden for tro, eksistens, kirke, skole og samfund. Besøg Grundtvigsk Forums hjemmesidefor at se aktuelle arrangementer.

Grundtvigsk Forum driver huset Vartov, som foruden møde- og konferencecenteret lægger hus til en række institutioner, centre og aktiviteter, herunder et kollegium for studerende. Vartov er en historisk bygning fra 1700-tallet, og Grundtvig var i 33 år præst på stedet, som dengang fungerede som en plejestiftelse. I dag er det et kulturelt mødested med højt til loftet og kort til højskolesangbogen.[1]

Grundtvigsk Forum udgiver tidsskriftet Grundtvigsk Tidende (tidligere Dansk Kirketidende), der siden 1845 har leveret perspektiver på den aktuelle debat om kirke og samfund.

Grundtvigsk Forum i den aktuelle debat[redigér | rediger kildetekst]

Grundtvigsk Forum mener, at Den danske Folkekirke fortsat skal have plads til både det overbeviste og det søgende menneske. Den danske tradition for valgmenigheder er et godt eksempel på den rummelighed og frihed, der i dag præger Den danske Folkekirke.

Grundtvigsk Forum arbejder inden for tre hovedområder: Kirke, Skole samt Kultur og Samfund. For hvert område er der i styrelsen nedsat et udvalg, som sætter dagsordenen for Grundtvigsk Forums initiativer. Grundtvig havde en idé om, at kirken kunne have en række ”gæstekamre” til de kristne, som ikke var evangelisk-lutherske. Udvalget forfølger denne tanke. Endvidere arbejder udvalget med, hvordan man kan forstå kirken som folkets kirke. Synspunkterne gøres gældende på diverse konferencer, artikler og kronikker. Læs eksempelvis denne artikel.

Kirkepolitisk Udvalg[redigér | rediger kildetekst]

Kirkepolitisk udvalg skal gøre grundtvigske synspunkter gældende i den aktuelle debat om kirke og kristendom i Danmark. Grundtvig havde en idé om, at kirken kunne have en række ”gæstekamre” til de kristne, som ikke var evangelisk-lutherske. Udvalget forfølger denne tanke. Endvidere arbejder udvalget med, hvordan man kan forstå kirken som folkets kirke. Synspunkterne gøres gældende på diverse konferencer, artikler og kronikker. Læs eksempelvis denne artikel.

Kultur- og Samfundspolitisk Udvalg[redigér | rediger kildetekst]

I Kultur- og Samfundspolitisk Udvalg arbejdes der med demokrati, folkestyre og engagement i kultur og samfund gennem en række forskellige aktiviteter, der på den ene eller anden måde får mennesker med forskellige baggrunde og ståsteder til at tale sammen om væsentlige emner. Ikke nødvendigvis for at opnå enighed, men for at få indblik i, hvad hinanden tænker, og så vi kommer dybere end overskrifterne og Facebook-opdateringer.[2]

Skolepolitisk Udvalg[redigér | rediger kildetekst]

Skolepolitisk Udvalg arbejder på at gøre grundtvigske synspunkter tydelige og gældende i den verserende skoledebat. Det gennemgående træk i udvalgets arbejde er at fastholde og diskutere forholdet mellem dannelse og uddannelse i den danske grundskoledebat, både når det gælder den danske folkeskole og i forhold til og indenfor de frie skoler. Hvad er god skole, og hvordan laver vi god skole, der både har blik for fremtidens udfordringer, men samtidig tør fastholde dannelsens og traditionens betydning.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DanskSpire
Denne artikel om en dansk forening eller organisation er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Dansk forening eller organisation