Hadsund Huse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hadsund Huse
Hadsund
Overblik
Bydel: Hadsund Huse
Postnr.: 9560 Hadsund
Kommune: Mariagerfjord Kommune
Indbyggertal kommune: 41859 (2023)
Indbyggertal bydel: ca. 800 (2013)
Sogn(e): Vive-Hadsund Sogn
De gule boligblokke i den sydlige del af Hadsund Huse, bedre kendt som Solbakken.
De gule boligblokke i den sydlige del af Hadsund Huse, bedre kendt som Solbakken.
De gule boligblokke i den sydlige del af Hadsund Huse, bedre kendt som Solbakken.
Oversigtskort
Hadsund Huse ligger i Nordjylland
Hadsund Huse
Hadsund Huse
Hadsund Huses beliggenhed

Bydele og bebyggelser i og ved Hadsund:
A: Hadsund Centrum
B: Munchs eng
C: Rosendal
D: Himmerlandsgade (kvarter)
E: Fugle-kvarteret
F: Skov-kvarteret
G: Hadsund Syd
H: Ved Stranden
I: Øgadekvarteret
J: Holterne
K: Søndergårde
L: Hadsund Huse
M: Højmarken
N: Rolighed
O: Bøgelunden
P: Industri Nord
Q: Molhøj
R: Industri Øst


Hadsund Huse (udtale: [ha̝ð̠ˠ̞ˈsɔ̟̝nˀ ˈhuːsə]?) i daglig tale Hedeparken er en bydel til Hadsund beliggende umiddelbart nordvest for byens centrum. Bebyggelsen er et et autoriseret stednavn[1] og består af 275 parceller fordelt på 74 rækkehuse, 8 boligblokke på 3 etager og 93 parcelhuse, som er placeret langs Hedevej, Lyngvej vest for Ålborgvej og øst for Himmerlandsgade. Den har seks tilhørende sideveje, Solbakken, Lindalsbakken, Blåbærvej, Enebærvej, Tyttebærvej og Gyvelvej. Den ligger i Vive-Hadsund Sogn, Hindsted Herred, 1970-2007 i Nordjyllands Amt, fra 2007 i Region Nordjylland i Mariagerfjord Kommune. Hadsund Huse er beliggende i den nordvestlige del af Hadsund omkring 1 km fra centrum. Navnet Hadsund Huse er ikke almindeligt brugt længere.

Kvarteret afgrænses mod nord af Marienhøj Plantage, mod vest af Himmerlandsgade, mod syd af Hadsund Centrum og mod øst af Ålborgvej. Hedevej og Lyngvej giver adgang til kvarteret.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Hadsund Huse er opstået omkring 1855, som en ny bebyggelse med fire huse langs og vest for den daværende landevej mod Aalborg. Endelsen -huse afspejler, at der var tale om små husmandsbrug. Siden 1970'erne er området vokset med mange nye parcelhuse.

Navnet[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Hadsund Huse har tidligere været brugt som navn til bebyggelsen syd og nord for Mariager Fjord

Hadsund Syd kaldte man tidligere Hadsund Huse, sådan kaldes det også, da den første folketælling blev foretaget i 1787. De huse og gårde, der lagde nord for fjorden kaldte man normalt Skovhusene, men efterhånden begyndte man også at omtale disse huse og gårde som Hadsund Husene.[2]

Da Hadsund i 1854 fik handelspladsprivilegier, begyndte byen at vokse frem, og nu kaldte man også bebyggelsen nord for fjorden for Hadsund Huse. Da der så kom jernbane til Randers (med endestation på Syd) i 1883, blev det nødvendigt at skelne mellem bebyggelsen syd og nord for fjorden, og nu begyndte man så at tale om Hadsund Syd og Hadsund Nord.[3][4][5] Men først omkring 1885 begyndte man at kalde bebyggelsen nord for Hadsund for Hadsund Huse.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Autoriserede stednavne i Danmark". Arkiveret fra originalen 17. juli 2018. Hentet 16. maj 2013.
  2. ^ Hadsund – en by bliver til 2004, s. 30-32
  3. ^ kontrolleret i Danmarks Statistiks folketælling 1930
  4. ^ Statistiske Meddelelser 1916, Tabel 4
  5. ^ Geodætisk Instituts kort, målebordsblad 1928-1940.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Karl-Erik Frandsen: Vang og tægt. Studier over dyrkningssystemer og agrarstrukturer i Danmarks landsbyer 1682-83 (Bygd 1983),
  • Henrik Pedersen: De danske Landbrug fremstillet paa Grundlag af Forarbejderne til Christian V.s Matrikel 1688. Udgivet efter hans Død paa Bekostning af Carlsbergfondet (København MCMXXVIII; Reprotryk for Landbohistorisk Selskab, København 1975)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Sejlskib på Mariager FjordSpire
Denne artikel om geografi i Mariagerfjord Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi