Store Blåkilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Store Blåkilde

Store Blåkilde er en typisk bassinkilde, beliggende i Mariagerfjord Kommune ved Rold Skov syd-sydvest for Madum Sø. Fra P-pladsen ved landevejen går en sti ca. 1 km gennem et sumpet engområde til selve kilden. I våde perioder er stien ikke egnet til færdsel med kørestol eller barnevogne. Kilden ligger i et privatejet område på 11 hektar i en bassinagtig dal omkring Villestrup Å's udspring. Bakkerne nord og syd for dalen er op til 40 meter højere end dalbunden, der muligvis blev dannet omkring en dødisklump efter istiden. Kalkundergrunden ligger højt i området og hvor isen og jordskorpen har bevæget sig er der dannet sprækker i kalkundergrunden, der tillader grundvandet et vælde frem.

Store Blåkilde er traditionelt blevet anset for at være Danmarks vandrigeste kilde, men nyere opmålinger har vist at den rent faktisk ligger på tredjepladsen efter Lille Blåkilde og Blåhøl. Vandføringen i hovedkilden er ca. 80 liter/sek. Tæller man flere tilløb fra mindre kilder med bliver vandføringen omkring 300 liter/sek. Kildens bassin er 12 meter på det bredeste sted og vanddybden er mellem 4-5 meter. Som i andre kilder er vandtemperaturen konstant hele året på 7-8 grader.

Kildens bund består af løst og meget ustabilt kalkgrus. Den lyse bund, det krystalklare vand og spejling af himlen giver vandet en flot safirblå farve, der sandsynligvis har givet kilden dens navn. Hvor vandet vælder op af undergrunden ses det tydeligt at kalkgruset bobler op og bevæger sig. Kildens navn kan dog også komme af ordet blotkilde – altså en kilde man ofrede (blotede) til guderne i. I hvert fald var det tidligere skik at herremændene fra Villestrup Slot red forbi kilden på vej til jagt for at smide en sølvmønt i bassinet, og der går historier om lokale fund af skatte fra oldtiden, fund som dog endnu ikke er offentliggjort.

Området og kilden er fredet. Man må derfor ikke vade i kilden, smide ting i kilden eller indsamle dyr og planter fra området. Amtet har i 2005 foretaget en dykkerundersøgelse af kilden for at rense den. Man fandt dog heldigvis kun meget lidt skrald. De mange sølvmønter der i henhold til den omtalte offerskik må ligge i kilden og afløbet er der tidligere kun fundet få af – mange ligger muligvis stadig dybt i kildens ustabile bund.

Plantelivet i kilden domineres af smalbladet mærke, en karakterart for køligt fremvældende kildevand. Lige omkring kilden vokser dueurt, og på engene omkring kilden findes djævelsbid, der tiltrækker sommerfugle som dagpåfugleøjen. Bassinkilder som Store Blåkilde har i forhold til strømkilder og sumpkilder en forholdsvis artsfattig ferskvandsfauna, da det hurtigtstrømmende vand over småsten og grus mangler. Ved kilden er observeret guldsmeden Stor Hedelibel (Sympetrum striolatum), og om vinteren, hvor kilden grundet den konstante temperatur altid er isfri, holder mange fugle til ved kilden, f.eks. ses vandstær, isfugl, bjergvipstjert og halemejser.

Store Blåkilde er muligvis et underjordisk afløb fra Madum sø, der ligger 20 meter højere end kilden. Teorien er ikke bevist, men det er geologisk muligt.

Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 56°46′58.01″N 9°54′57.45″Ø / 56.7827806°N 9.9159583°Ø / 56.7827806; 9.9159583