Simested Å

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Simested Å med Hjarbæk Fjord i baggrunden

Simested Å er en cirka 50 km lang å i Himmerland, som har sit udspring lidt syd for Rold Skov, i samme kildevæld som Lindenborg Å, der løber mod nord, mens Simested Å løber mod syd, og har udløb i Hjarbæk Fjord.

Fra udspringet løber Simested Å cirka 18 kilometer mod syd i en smal tunneldal med 15-20 m høje skrænter. Ved Døstrup, nordvest for Hobro får den tilløb fra Døstrup Bæk; Åen fortsætter mod syd, forbi flere dambrug, til et punkt syd for landsbyen Stenild, hvor den svinger mod nordvest i en bred dal, forbi Simested til Ålestrup, hvor den passerer tæt forbi herregården Lille Restrup.

Fra Ålestrup drejer åen atter mod syd i en smal tunneldal med mange slyngninger, brede enge og krat og lyngbekædte dalsider og den løber ud i Hjarbæk Fjord lige nord for byen Skals.

Lystfiskeri[redigér | redigér wikikode]

Simested Å er et af Danmarks bedste vandløb for fiskeri af havørreder. I 1998 fangede man i Simested Å en havørred der var én meter lang og med rekordvægten 13,7 kilo, hvilket både er Danmarksrekord og blandt verdens 10 største. Ved herregården Lille Restrup er der anlagt en lang fiskesti, specielt indrettet for handicappede. [1].

Naturbeskyttelse[redigér | redigér wikikode]

Strækningen fra Ålestrup til landsbyen Borup i alt 13-14 km med 455 ha, blev fredet i 1970. Det er et slynget åløb med enge og lyng- og kratbevoksede dalsider [2][3].

Hele strækningen fra Ålestrup til udløbet i Hjarbæk Fjord er EU-habitatområde, og det nederste stykke fra Borup til udløbet er også fuglebeskyttelsesområde. Det er en del af det Internationale naturbeskyttelsesområde 30 Lovns Bredning, Hjarbæk Fjord og Skals Ådal i Natura 2000 netværket.

Åen har en stabil vandføring på ca. 2 m³/s nær fjorden.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ pdfnet.dk (websted nedlagt)
  2. ^ Om fredningen på fredninger.dk
  3. ^ Fredningskendelse

Koordinater: 56°35′N 9°25′Ø / 56.583°N 9.417°Ø / 56.583; 9.417