Irish coffee

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et glas med irish coffee.

Irish coffee (engelsk for irsk kaffe) er en varm drink bestående af kaffe, irsk whiskey, flødeskum og sukker. Typisk bruges der brun farin, men rørsukker og kandisstænger kan også bruges.

Tilberedning[redigér | redigér wikikode]

Kaffe hældes i kop eller glas. Whiskey og sukker tilsættes og røres, indtil det er opløst. Sukkeret er vigtigt for at få flødeskummet til at flyde ovenpå. For at undgå at blande flødeskummet med kaffen hældes flødeskummet forsigtigt ned på bagsiden af en ske, før det rammer kaffen. Drinken serveres uden yderligere omrøring og drikkes gennem flødeskummet på toppen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Shannon lufthavn i Irland var i 1930'erne og 1940'erne en travl lufthavn med meget trafik mellem Europa og USA. På en særlig kold vinterdag i 1934 måtte et fly vende om på grund af dårligt vejr. Kokken Joe Sheridan, der arbejdede i en restaurant i lufthavnsterminalen, tilbød de trætte passagerer kaffe blandet med irsk whiskey. En amerikansk passager spurgte om det var brasiliansk kaffe, hvortil kokken svarede: "Det er Irsk kaffe".[kilde mangler]

Drinken blev populariseret i 1952 af Jack Koeppler, ejeren af Buena Vista i San Francisco.[kilde mangler]

Hvert år i august afholder Foynes Flying Boat Museum Irsk kaffe-festival, hvor der blandt andet holdes verdensmesterskaber i at lave irsk kaffe.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]