Wienercafé

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kaffehuskultur: altid en ny avis

En wienercafé (tysk: Wiener Kaffeehaus) er et kaffehus, der har en vigtig og traditionel rolle i Wiens kultur.

Unikke træk[redigér | rediger kildetekst]

Café Central i Wien
Café Dommayer i Wien

Ulig cafétraditioner mange andre steder i verden er det normalt i Wien for en kunde at komme alene og sidde i flere timer i en af de mange caféer i Wien blot for at slappe af og læse dagens avis. Sammen med kaffen bliver der serveret et glas koldt vand fra hanen, og hvis kunden bliver i lang tid, vil et nyt glas vand blive bragt, uden at kunden behøver at bede om det.

I det sene 19. og tidlige 20. århundrede blev ledende forfattere tiltrukket af atmosfæren omkring wienercaféerne og kom ofte for at mødes, udveksle tanker eller endog skrive. Litteratur forfattet i caféerne benævnes ofte som kaffehuslitteratur, og derfor benævnes forfatterne kaffehuspoeter. Det kendte blad Die Fackel af Karl Kraus siges primært at være skrevet i caféer. Andre kaffehuspoeter er Arthur Schnitzler, Alfred Polgar, Friedrich Torberg og Egon Erwin Kisch. Den berømte forfatter og digter Peter Altenberg fik endog sin post leveret til sin yndlingscafé, Café Central.

Møblerne i wienercaféerne kan variere fra komfortable, bløde til kolde, moderne og stilfulde. Det klassiske look inkluderer Michael Thonet-stole og marmorbordplader.

Mange caféer tilbyder små måltider som pølser eller desserter såsom kager og tærter.

I mange klassiske caféer bliver der spillet klavermusik om aftenen, og der bliver afholdt litteraturoplæsninger og lignende. I de varmere måneder kan gæsterne sidde udenfor i såkaldte Schanigartener.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Legenden fortæller, at soldater fra det polsk-habsburgske militær fandt en række sække med underlige bønner, da de befriede Wien efter den anden tyrkerbelejring af Wien. Først troede de, at disse bønner var kamelføde og ville brænde dem, men den polske konge Johan III Sobieski overdrog bønnerne til sin officer, Franciszek Jerzy Kulczycki, som oprettede det første kaffehus. Efter nogen eksperimentering tilføjede han noget sukker og mælk, og traditionen for wienercaféerne var født.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: