William Vickrey

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
William Vickrey
Født 21. juni 1914 Rediger på Wikidata
Victoria, Britisk Columbia, Canada Rediger på Wikidata
Død 11. oktober 1996 (82 år) Rediger på Wikidata
Harrison, New York, USA, New York City, New York, USA Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjerteinsufficiens Rediger på Wikidata
Bopæl New York City Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Phillips Akademi,
Yale College,
Columbia University (til 1947),
Yale University (til 1935) Rediger på Wikidata
Medlem af Econometric Society (fra 1967),
National Academy of Sciences,
American Academy of Arts and Sciences Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Forsker, økonom Rediger på Wikidata
Fagområde Økonomi Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Columbia University Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Guggenheim-Stipendium,
Nobelprisen i økonomi (1996),
Distinguished Fellow of the American Economic Association,
Fellow of the Econometric Society (1967) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Nobelprisen i økonomi
1996

William Spencer Vickrey (født 21. juni 1914 i Victoria, Britisk Columbia, død 11. oktober 1996 i Harrison, New York) var en canadisk økonom og bl.a. professor ved Columbia University i New York. I 1996 blev han tildelt Nobelprisen i økonomi sammen med James Mirrlees "for deres fundamentale bidrag til den økonomiske teori om incitamenter under asymmetrisk information".[1] Vickrey døde imidlertid af et hjerteanfald kun tre dage efter annonceringen af Nobelprisen. Hans kollega fra Columbia University, C. Lowell Harris, modtog derfor prisen på hans vegne ved ceremonien i Stockholm 10. december 1996. Vickreys Nobelpris er dermed et af de fire tilfælde, hvor Nobelprisen er blevet præsenteret posthumt.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

William Vickrey blev bachelor i matematik ved Yale University i 1935, men tog sin kandidatgrad i 1937 og Ph.D. i 1948 ved Columbia University, hvor han også tilbragte det meste af sin karriere. Han var en aktiv kvæker. I 1951 giftede han sig med Cecile Thompson.

Forskning[redigér | rediger kildetekst]

Vickrey er ikke mindst kendt som en foregangsmand indenfor auktionsteori. Han var den første, der anvendte spilteoretiske tankegange på dynamikken ved afholdelse af auktioner. I sin banebrydende artikel udledte Vickrey flere forskellige auktionsligevægte. Det særlige begreb "Vickrey-auktion" er opkaldt efter ham.[2]

Vickrey arbejdede også med trængselsprissætning, tankegangen om at brugen af veje og andre tjenester skulle prissættes, sådan at brugerne kan se omkostningerne ved, at ydelsen anvendes, når der stadig er efterspørgsel. Trængselsprissætning giver et signal til brugerne om at ændre dres adfærd, eller til investorer om at forøge udbuddet af den pågældende tjeneste. Teorien er bl.a. senere blevet brugt ved roadpricing i byer som London.

Ligesom sin med-Nobelprisvinder James Mirrlees har Vickrey også leveret en række andre forskningsresultater indenfor offentlig økonomi. I sin økonomiske tankegang var han påvirket af John Maynard Keynes. Han anbefalede også større vægt på beskatningen af jord på linje med Henry George som følge af tilstedeværelsen af den særlige jordrente, der ifølge Vickrey gjorde beskatning af jord til en af de bedste skatter, der findes.[3] Vickrey var blandt andet stærkt kritisk overfor tankerne om, at det er en god ide for en regering at forsøge at overholde et balanceret budget.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 1996". Nobelstiftelsen. Hentet 10. december 2015.
  2. ^ "Counterspeculation, Auctions, and Competitive Sealed Tenders", Journal of Finance 1961.
  3. ^ "The Taxation of Land and Property. Kapitel 16 i Mirrlees Review, en omfattende britisk rapport om skattepolitik fra 2011" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 6. maj 2016. Hentet 10. december 2015.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]