Julekalender

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En pakkekalender - pakkejulekalender

En julekalender er en kalender startende med 1. december og sluttende med 24. december – altså juleaften.

Julekalenderen kommer oprindeligt fra Tyskland. Den traditionelle julekalender består af to stykker karton oven på hinanden. Der skæres eller prikkes huller til 24 låger i den øverste, så man hver dag kan åbne en låge, og et gemt motiv træder frem bag lågen. De traditionelle julekalendere er Børnenes U-landskalender (udgivet af DR) og en kalender fra TV 2. Disse kalendere fungerer som appetitvækkere for tv-julekalenderne på de to kanaler – hver dags motiv refererer til det afsnit der bringes samme aften. De to traditionelle julekalendere fungerer samtidig som indsamling til velgørende formål; overskuddet fra DR's kalender går til børn i fattige lande og overskuddet fra TV 2's kalender går til Julemærkehjemmene i Danmark.

Andre kalendertyper[redigér | redigér wikikode]

En variant af julekalenderen er slikjulekalenderen, hvor der bag hver af de 24 låger gemmer sig chokolade eller lignende.

Pakkekalenderen eller gavejulekalenderen er en kalender hvor der er en lille gave til hver af de 24 dage i julen. Det er ofte en delvist hjemmelavet kalender, hvor pakkerne er indkøbt separat. En variant af denne kalender er adventskalenderen med en gave til hver søndag i advent.

Skrabekalenderen er en kombination af skrabelodder og julekalender.

Efterhånden tilbyder en del online-fototjenester julekalendere, der er gjort personlige med kundens egne digitale billeder. Nogle af disse foto julekalendere er også fyldt med chokolade.

Julekalendere i tv[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Tv-julekalender

Begrebet julekalender findes også i fjernsynet. Her betyder julekalender som oftest en tv-serie – bestående af 24 afsnit – hvor julen er et centralt tema. Hver dag i december op til juleaften sendes et afsnit. DR indledte det og det blev hurtigt en tradition i 1962 med kalenderen Historier fra hele verden. Traditionen var fra starten målrettet mod børn, og tv-serien blev understøttet af en almindelig kalender, fra 1977 kaldet Børnenes U-landskalender, som kan købes overalt. Navnet dækker over, at overskuddet fra salget af kalenderen går til et humanitært formål, oftest i form af et projekt i et U-land.

Fra 1990 satsede også TV2 på tv-kalendere. Desuden udvidede kanalen begrebet, idet man samme år lancerede den første egentlige voksen-julekalender, Jul i den gamle trædemølle. Også det blev en succes, som blev gentaget de følgende år, selv om der skulle gå over ti år, inden DR bidrog med deres første voksen-julekalender.

En af de mere kendte julekalendere i Danmark er TV2's Alletiders Jul der blev vist i 1994. Denne kalender blev så populær at der i de efterfølgende år blev lavet 3 efterfølgere, samt en biograffilm, Pyrus på pletten. TV2 viste i 2005 julekalenderen Jul I Valhal, som i 2007 blev fulgt op af filmen Guldhornene.

Derudover viste Kanal København omkring 1991 Jul i Postgaarden og Kuk i Julen.

I 2009 viste DR julekalenderen Pagten der blev rigeligt rost, og blev belønnet med priser.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: