Boxing Day

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Boxing Day
Geschenke-2007.JPG
Gaver i anledningen af Boxing Day
Dato 26. december
(eller 27 eller 28)
Type Bank Holiday / Offentlig fridag
Fejres Commonwealth of Nations, Hong Kong, Tyskland, Schweiz
Tilknyttet Sankt Stefan

Boxing Day er en fridag i Storbritannien, Australien, Canada, Ghana, New Zealand, Hong Kong, Nigeria, Jamaica og lande i Commonwealth of Nations med en overvejende kristen befolkning. I Sydafrika er fridagen nu kendt som Day of Goodwill. Selvom det ikke er en officiel fridag i USA, bruges navnet dog af nogle amerikanere om den 26. december. Dette er især udbredt ved den canadiske grænse. I Canada er Boxing Day en fridag ifølge Canada Labour Code,[1][2] men dagen er ikke en officiel fridag i Quebec og British Columbia.[3]

Boxing Day falder traditionelt på d. 26. december eller d. 27., hvis d. 26. er en søndag. Fridagens dato kan dog variere yderligere alt efter landet.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Familiefrokost på Boxing Day i Storbritannien i 2006

Boxing Day var oprindeligt en dag, hvor tjenestefolkene fik fri fra deres pligter, og derfor holdt dem, de tjente under, et buffetagtigt gilde med kold mad, i form af bl.a. afskåret pålæg, tilberedt i forvejen. I nutiden holder mange familier delvist denne tradition i hævd ved at spise frokost på denne måde med ikke fuldt tilberedt mad, og i Storbritannien dyrker familien selskabslege og sport.

Som en del af fejringen af Boxing Day var det længe udbredt at give pengegaver eller andre former for gaver til de trængende og dem i servicesektoren. Boxing Day, som europæisk tradition, kan spores tilbage til middelalderen, men den præcise oprindelse, og etymologien bag "Boxing", er ukendt. Der er dog flere forskellige teorier:[4] Nogle mener, den stammer fra begyndelsen af den kristne periode, hvor metalbokse, sat op udenfor kirker, blev brugt til at indsamle penge i forbindelse med Sankt Stefans Dag.[5] I Storbritannien blev det i hvert fald en skik hos victorianerne i 1800-tallet at give handlende "julepakker" eller gaver d. 26. december som tak for et års god og pålidelig service.[6] En anden mulighed er, at navnet kommer af en gammel engelsk tradition: Som tak for at julen gik let, gav rige herremænd tjenestefolkene fri d. 26. december, så de kunne besøge deres familier. Tjenestefolkene fik også hver en boks med gaver, bonusser og af og til restmad fra julen. Derudover var det også tiden for, at kirkerne omkring 1800-tallet delte almisser fra deres bokse ud til de fattige.[7]

Festdag[redigér | redigér wikikode]

Boxing Day blev en officiel fridag i forbindelse med etableringen er Storbritanniens Bank Holidays 1871 og fejres tillige kirkeligt som Sankt Stefans Dag. Boxing Day fejres traditionelt d. 26. december; dagen efter juledag, hvor briterne fejrer jul.[8][9] Boxing Day falder normalt på d. 26. december, medmindre det er en søndag, hvor den i så fald flyttes til næste dag. Mange fejrer dog dagen d. 26. december uafhængig af ugedagen, hvilket bl.a. kan tilskrives flere medier og kalendere, der misinformerer.[10]

Officiel fridag[redigér | redigér wikikode]

I lande, hvor både Juledag og Boxing Day både er officiele fridage og bank holidays, er der særlige regler så begge kan være fridage i alle tilfælde. Hvis Juledag er en lørdag flyttes fridagen til næste mandag, mens Boxing Days fridag, der eller skulle være om mandagen, flyttes til om tirsdagen d. 28. december.[11] Hvis Boxing Day falder på en mandag flyttes den ikke, men til gengæld bliver tirsdagen en fridag som en erstatning for Juledag. Boxing Days fridag kan også flyttes til næste mandag, hvis d. 26. er en lørdag, da denne allerede er en fridag. Her flyttes Juledags fridag ikke, da dagen falder på hverdagen fredag. I canadiske provinser flyttes Boxing Day ikke,[12] men en fridag den efterfølgende uge gives som kompensation. Da Irland var en del af Det Forenede Kongerige Storbritannien og Irland, afgjorde Storbritanniens Bank Holidays Act 1871, at d. 26. december altid skulle være Sankt Stefans Dag, og siden da har der ikke været noget kaldet Boxing Day i Republikken Irland. I Skotland blev dagen en fridag i forbindelse med Banking and Financial Dealings Act of 1971. I den australske delstat South Australia er Proclamation Day d. 28. december en fridag, og Boxing Day er det normalt også.

Day of Goodwill[redigér | redigér wikikode]

Day of Goodwill er en sydafrikansk officiel fridag fejret årligt d. 26. december.[13] Før 1980 blev dagen fejret som Boxing Day, men navnet blev ændret. Dette var muligvis for at markere et brud med landets fortid som britisk koloni.[14]

På dagen finder internationale sportsbegivenheder typisk sted, og folk, der ikke deltager, kan fejre dagen ved at spise braai, hvilket er afrikaans for barbecue.

Shopping[redigér | redigér wikikode]

I Canada,[15] New Zealand, Storbritannien,[16] og visse i Australien,[17] er Boxing Day primært en shoppingdag med årets største indtægter. Mange detailhandlere starter kl. 5 om morgenen, men kan også begynde tidligere. Pga. de lave priser og det begrænsede udbud af stærkt nedsatte varer bliver der simpelthen hamstret, og ofte, især ved større detailvarehuse, dannes lange køer. Medierne dækker typisk det populære udsalg med videoklip af på vej ind og ud af butikken.[18] Af og til bliver shopperne skadede og kan i værste fald dø.[19] I de senere år har detailhandlerer udvidet Boxing Day med Boxing Week (kan oversættes Boxing Ugen), så de store udsalg kan starte før Boxing Day og ofte varer de helt til Nytårsaften. I forbindelse med den finansielle og økonomiske krise i slutningen af 00'erne blev konceptet særligt populært, da det lokkede kunder til butikkerne.[20] I 2009 i Storbritannien var antallet af shoppere oppe på estimerede 12 millioner, hvilket var en stigning på 20 % fra 2008. Stigningen skyldtes også at forbrugsafgiften VAT ville stige til 17,2 % fra d. 1. januar.[21]

Visse steder i Canada, især i Atlantic Canada og dele af Northern Ontario, forhindrer loven de fleste detailhandlere i at åbne d. 26. december, hvorfor udsalgene flyttes til d. 27. december.[22][23]

I forbindelse med onlineudsalg bliver Boxing Day også kaldet Cyber Boxing Day, da der også på nettet er store udsalg, og i 2008 var det den dag i Storbritanniens med mest online shopping.[24]

Sport[redigér | redigér wikikode]

Cricketfans på Boxing Day

I både England og Skotland er der på Boxing Day traditionelt fodbold- og rugbykampe spillet af Premier League, Scottish Premier League og lavere divisioner samt rugbyligaerne. Disse kampe spilles normalt mellem lokale rivaler, hvilket oprindeligt var for at forhindre, at spillere og fans var nødt til at rejse langt dagen efter Juledag. Sporten i forbindelse med Boxing Day har fået mange til at tro, at dagen har noget med boksning (en.: boxing), men dette er dog ikke nødvendigvis korrekt. Indenfor hestevæddeløb er der King George VI Chase ved Kempton Park Racecourse i Surrey. Dette er Englands mest prestigefyldte løb næst efter Cheltenham Gold Cup. I Australien afholdes den første dag af Boxing Day Test ved Melbourne Cricket Ground i Melbourne og starten af Sydney to Hobart Yacht Race. Fra sæsonen 2009-10 er det også en dag, hvor de lokale fodboldrivaler Gold Coast United og Brisbane Roar mødes i det nye South East Queensland derby. IIHF World U20 Championship starter normalt også den 26. december og oftest i Canada. Spengler Cup starter ligeledes d. 26. i den schweiziske by Davos, hvor HC Davos, Team Canada og andre hockeyhold på højt niveau spiller.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "Arkiveret kopi" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 30. december 2009. Hentet 6. januar 2010. 
 2. ^ ||||| Boxing Day Holiday Dec 26 2011 in Canada
 3. ^ Public / Statutory Holidays in Canada (Nationally and Provincially)
 4. ^ Boxing Day. Snopes.com.
 5. ^ Collins, 2003, s. 38.
 6. ^ What is boxing day? Arkiveret 4. september 2012 hos Wayback Machine Britiske juleskikke og -traditioner.
 7. ^ Boxing Day- St. Stephen's Day
 8. ^ American Heritage Dictionary, Fourth Edition – 'Boxing Day'
 9. ^ Oxford English
 10. ^ "BBC Radio 4 schedule, 26 December 2004". 17. november 2004. Hentet 17. december 2009. 
 11. ^ Directgov. "Bank Holidays and British Summertime". Hentet 17. december 2009. 
 12. ^ Manitoba Employment Standards Branch (27. november 2009). "Fact Sheet". Hentet 17. december 2009. 
 13. ^ About South Africa – Public Holidays Arkiveret 28. april 2012 hos WebCite, South African Government Information
 14. ^ The Day of Goodwill (Public Holiday) Arkiveret 23. december 2009 hos Wayback Machine, CapeTownMagazine.com
 15. ^ CTV.ca News Staff (26. december 2005). "Boxing Day expected to rake in $1.8 billion". Hentet 17. december 2009. 
 16. ^ Terry Kirby (27. december 2006). "Boxing Day sales soar as shoppers flock to malls". Hentet 17. december 2009. 
 17. ^ Frances Steward (26. december 2008). "$1 billion post-Christmas shopping spree". Arkiveret fra originalen 26. december 2008. Hentet 17. december 2009. 
 18. ^ toronto.ctv.ca (26. december 2007). "Boxing Day begins with early rush of bargain hunters". Hentet 17. december 2009. 
 19. ^ Joe Gould, Clare Trapasso and Rich Schapiro (28. november 2008). "Worker dies at Long Island Wal-Mart after being trampled in Black Friday stampede". Hentet 17. december 2009. 
 20. ^ CTV.ca News Staff (21. december 2008). "Boxing Day comes early as shoppers search for deals". Hentet 17. december 2009. 
 21. ^ BBC online
 22. ^ soonews.ca (2007-12-22). "Boxing Day, The Debate Continues". Hentet 2009-12-26. 
 23. ^ The Canadian Press (2009-12-26). "Boxing Day madness: shoppers descend on stores looking for deals". Hentet 2009-12-26. 
 24. ^ IMRG (22. december 2009). "Many retailers' sales to start on Christmas Eve.". Arkiveret fra originalen 26. december 2009. Hentet 22. december 2009. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]