Risalamande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Risalamande

Risalamande (fra fauxfransk: Riz à l'amande = "ris med mandel"; retten kendes ikke i Frankrig) er en risdessert.

I mange danske hjem er risalamande eller risengrød den traditionelle dessert juleaften.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Risalamande er en dansk tradition, der kendes fra omkring 1900, hvor borgerlige køkkener begyndte at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød. Tidligere var risengrød af importerede ris og kanel en eksklusiv spise. I de første 50 år af det 20. århundrede var det risengrøden, der var den mest almindelige danske julespise.

Først i rationeringstiden i og efter 2. verdenskrig blev risalamanden den danske juledessert nummer 1. På grund af manglen på ris og kanel kunne husmødrene læse i damebladene, at de kunne strække risengrøden ved at tilsætte flødeskum eller et erstatningsprodukt. Manglen på mandler fik nogle til at erstatte den hele mandel med en knap, da de ikke syntes, de kunne servere risalamande uden mandelgave.

Traditionen med mandelgave menes at stamme fra en fransk skik fra 1500-tallet, hvor man i de fornemme kredse til helligtrekonger puttede en bønne i en helligtrekongerskage. Den, der fik bønnen, blev ”konge” med hans privilegier.

Hvornår mandelgaven har vundet indpas i Danmark vides ikke, men det menes at være omkring 1800, hvor bønnen blev erstattet af en mandel og helligtrekongerskagen med risengrøden.[1][2]

Tilberedning[redigér | redigér wikikode]

Desserten består af ris, mælk, sukker, vanilje, flødeskum og mandler.

Først koges mælk (eller vand) og ris (grød eller løse) til grød. Når den er kold, blandes den med flødeskum, hakkede mandler for at få en luftig konsistens med lidt knas. Derefter smages til med sukker, essens af rom (eller "romaroma") og vanilje. Retten serveres med (kold eller varm) kirsebærsovs.

Ifølge juletraditionen skal der være én hel mandel i den tilberedte portion. Den, der får mandlen, vinder "mandelgaven." Stadig i et fåtal hjemme er det en tradition at gemme mandlen i risengrøden. Mange steder er mandelgaven en marcipangris eller chokolade, en bog, Svikmøllen osv.

Svensk variant[redigér | redigér wikikode]

En variant kendes i Sverige som ris à la Malta og spises med syltede mandarinbåde snarere end kirsebærsovs. Der er også en version med appelsin kaldet apelsinris.

Til forskel fra danskernes tradition med en mandelgave er der en svensk tradition der siger, at den person, der får mandelen, vil søge giftermål inden for et år.[3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]