Kanton-aftalen 1847

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Carl Fredrik Liljevalch, d.e.
Qiying (2. fra højre) med Théodore de Lagrené i 1844

Kanton-aftalen (kinesisk: 中瑞廣州條約) var en "freds-, venskabs- og handelstraktat" mellem kongeriget Sverige-Norge og Qingdynastins Kina, som den svenske udsending Carl Fredrik Liljevalch og den manchuriske statsmand Qiying indgik den 20. marts 1847 i Guangzhou. Det var den første handelsaftale mellem Sverige-Norge og Kina.

For at drage nytte af de nye muligheder for handel med Kina, som var opståede efter Første opiumkrig sendte kong Oscar 1. Liljevalch til Kina som befuldmægtiget ombud, og aftalen var baseret på en kinesisk-amerikansk traktat, som var blevet sluttet tre år tidligere og gav Sverige-Norge samme fordele som andre vestmagter havde sikret sig i "ulige aftaler" efter den første opiumkrig mellem Kina og Storbritannien.

Indhold[redigér | rediger kildetekst]

Aftalen indebar i hovedtræk:

Aftalen udgjorde grundlaget for det svensk-norske konsulatvæsen i Kina og bekræftedes med en ny aftale, som Gustaf Oscar Wallenberg sluttede med Kina år 1908 for Sveriges vedkommende (efter Norges selvstændighed).

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Carl Fredrik Liljevalch: Chinas handel, industri och statsförfattning jemte underrättelser om chinesernas folkbildning, seder och bruk, samt notiser om Japan, Siam m.fl.; Stockholm 1848
  • Erling von Mende: Die wirtschaftlichen und konsulären Beziehungen Norwegens zu China von der Mitte des 19. Jhs. bis zum 1. Weltkrieg (Afhandling, Köln 1971).
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: