Chiang Kai-shek

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Chiang Kai-shek i 1945

Chiang Kai-shek (31. oktober 18875. april 1975) var lederen af Republikken Kina (Taiwan) fra 1928 til sin død i 1975.

Chiang Kai-Shek er hans europæiske navn, men på mandarin er han kendt som Jiang Jieshi.

Chiang Kai-shek, en person med stærke antikommunistiske holdninger, var en af lederne af det nationalistiske parti Guomindang, der blev dannet I 1912 som en fortsættelse af den Revolutionære Alliance. Trods partiets antikommunistiske holdninger var Chiang Kai-shek indstillet på at samarbejde med Kinas kommunistiske parti for at vælte deres fælles fjende, Yuan Shi-kai, og partierne samarbejdede fra 1921-1927.

Da frontlederen, Sun Yat-sen, fra Guomindang partiet, afgik ved døden i 1925, blev Chiang Kai-shek den øverste leder af partiet. Chiang Kai-shek vendte sig i 1927 mod Kinas kommunistiske parti, hvormed han sendte militære tropper omkring byen Shanghai, hvor flere af de kommunistiske ledere befandt sig. Chiang Kai-sheks soldater, partiets tropper, massakrerede de tilstedeværende kommunister og fagforeningsfolk i Shanghai. Dette blev begyndelsen til den efterfølgende 22-årige borgerkrig (1927-1949).

Chiang Kai-Shek arbejdede i de følgende ti år på at skabe en moderne Guomindang-stat, og Sun Yat-sens idealer om et kinesisk demokrati blev derfor skubbet i baggrunden. Chiang Kai-Shek havde skabt et korrupt militærdiktatur. Kommunisterne samt alle andre oppositionsgrupper blev forfulgt. Chiang Kai-Sheks Guomindang-styre endte i en udplyndring af de fattige bønder. Chiang Kai-Sheks forsøg på at styre [Kina] i en vestlig retning med en moderne Guomindang-stat, gik den forkerte vej, da bønderne, efter udplyndringen, skiftede part til kommunisterne. Japan greb ind i 1931. Mens borgerkrigen raserede, befriede japanerne Manchuriet med landets mange råstoffer. Dette medførte, at Chinag Kai-shek blev endnu mere besluttet på hurtigt at gøre op med Kinas kommunistparti, således, at han kunne fokusere sine militære styrker på at forsvare og bekæmpe den japanske hær. Borgerkrigen "indstilledes" for en periode i 1937-1945, hvor Guomindang og kommunisterne mere eller mindre samarbejdede for at uddrive den japanske hær.[1]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ansigt til ansigt med kineserne af Jens-Peter Fage Madsen
Kina Stub
Denne biografi om en kineser er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi