Krementjukreservoiret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Krementjukreservoiret
ukrainsk: Кременчуцьке водосховище
Satelitbillede af Krementjukreservoiret
Satelitbillede af Krementjukreservoiret
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Område Poltava, Tjerkasy og Kirovohrad oblast[1]
Type Vandkratsreservoir
Tilløb Dnepr
Sula
Tjasmyn
Afløb Dnepr
Maks. længde 185 km[1]
Maks. bredde 30 km[1]
Overfladeareal 2.250 km²[1]
Middeldybde 6 m[1]
Maks. dybde 28 m
Vandvolumen 13,50 km³[1]
Oversigtskort

Krementjukreservoiret (ukrainsk: Кременчуцьке водосховище, tr. Krementjutske vodoskhovisjtje) er det største reservoire på Dnepr. Reservoiret er opkaldt efter byen Krementjuk. Reservoirets samlede areal er 2.250 km²[2][1] og er beliggende i Poltava, Tjerkasy og Kirovohrad oblast i det centrale Ukraine. Bygningen af dæmningen blev afsluttet i 1959, hvor Krementjuk vandkraftværk blev afsluttet.

Reservoiret er 185 km[1] langt, 30 km[1] bredt og har en gennemsnitlig dybde på 6 m.[1] Den samlede vandmængde er 13,5 km³.[1] Reservoiret anvendes hovedsageligt til kunstvanding, regulering af vandføringen, fiskeri og lokal transport. De vigtigste havne ved reservoiret er Tsjerkasy og Svitlovodsk. Floden Sula udmunder i reservoiret og har skabt et delta med mange øer.

Vandkraftværket har en effekt på 625 MW[3] og en årlig elproduktion på 1,506 TWh.[3] Ud over elproduktion er reservoiret vigtigt for fiskeri. Langs bredderne ligger der store virksomheder til opdræt fisk.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d e f g h i j k Den store sovjetiske encyklopædi: Кременчугское водохранилище (dansk: ~ Krementjukreservoiret), hentet 20. august 2015 (russisk)
  2. ^ Рекорды природы (russisk). Ljubesjiv: Erudyt. 1993. ISBN 5-7707-2044-1.
  3. ^ a b Den store sovjetiske encyklopædi: Кременчугская ГЭС (dansk: ~ Krementjugskaja GES), hentet 20. august 2015 (russisk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ukraines geografiSpire
Denne artikel om Ukraines geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi