MC Einar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
MC Einar
Mc-einar.jpg
MC Einar under en opræden i 2010
Information
Oprindelse Danmark København, Danmark
Genre Hiphop, rap
Aktive år 1987 - 1990
Associeret med Østkyst Hustlers
Medlemmer Einar Enemark
Nikolaj Peyk
Jan Kabré
Jesper Willeforte
Ole Jensen

MC Einar var en dansk rap-gruppe fra København. Gruppen er kendt som Danmarks første dansksprogede rap-gruppe og bredt anerkendt som blandt pionererne i dansk hiphop.[1] Gruppen blev grundlagt i 1987 og udgav to succesfulde studiealbums samt singlen "Jul det' cool", der blev siden er blevet en af de mest spillede julesange i dansk radio. Siden 1990 har gruppen kun været samlet for at give enkelte koncerter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Gruppen blev i 1987 dannet af hiphop-DJ'ene Nikolaj Peyk og DJ Jan. Peyk fik sin gamle ven Einar Enemark med i bandet som forsanger på trods af, at han intet forhold havde til hiphop på det tidspunkt. Jan og Peyk stod for musikken, mens teksterne blev skrevet af Peyk, som også producerede alle studieudgivelser. I forbindelse med indspilningen af debutalbummet Den Nye Stil blev Jesper Vildmand og OJ faste medlemmer i bandet. Jesper Vildmand leverede primært oralpercussion (human beatbox), mens OJ spillede bas og guitar.

MC Einars debutalbum Den Nye Stil udkom i 1988. Med hits som "En af den slags dage", "Sorgenfri Rap" og "Superskufle" blev albummet en salgssucces og rykkede MC Einar op fra undergrunden og ud til et bredt publikum. Senere samme år nåede gruppens popularitet nye højder med julesangen "Jul det' cool". Sangen har efterhånden fået status af juleevergreen, selv om nummeret tekstmæssigt tager afstand fra netop de ting, julen står for.[2] "Jul det' cool" benytter en sampling af nummeret "Sleigh Ride" fra albummet Christmas Wonderland (1963) indspillet af Bert Kaempfert and His Orchestra, som er komponeret af den amerikanske komponist Leroy Anderson i 1949. Således modtager Anderson 77 procent af de royalties sangen indtjener, når den f.eks. bliver spillet i radioen.[3] Ifølge Koda var sangen i perioden 2008-2012 den mest spillede julesang i radioen.[4]

I 1989 udgav MC Einar albummet Arh Dér!, hvor især titelnummeret opnåede en vis succes. Albummet opnåede dog ikke den samme succes som Den Nye Stil. Først adskillige år senere, efter bandets opløsning, begyndte Arh Dér! at sælge, og efterhånden som prisen for et brugt eksemplar i genbrugsbutikkerne steg, blev albummet genudgivet fra pladeselskabet. I 1990 gik gruppen i opløsning efter interne uenigheder. De har dog været samlet til koncerter flere gange siden.

MC Einar
Foto: Hreinn Gudlaugsson

I 1994 udkom opsamlingsalbummet Og Såd'n Noget.

I 2010 medvirkede Enemark på sangen "Superstars" på Anders Matthesens andet rapalbum Villa Peakstate. Udover Matthesen selv medvirkede også Jazzy H og Bossy Bo. Albummet fik dog ekstremt dårlige anmeldelser.[5]

I 2011 udgav Einar Enemark den anmelderroste selvbiografi Manden der var MC Einar (People'sPress), der blev skrevet i samarbejde med musikanmelder og forfatter Anders Houmøller Thomsen.

I 2012 udgav OJ CD´en OJ - Tiden går itu.

Gruppen bestod af:

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]